Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: V50# §8B se požadoval u dispečerů, kteří řídí sítě vysokého napětí, říká Václav Černý (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 6.02.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

V50# §8B se požadoval u dispečerů, kteří řídí sítě vysokého napětí, říká Václav Černý


V50# §8B se požadoval u dispečerů, kteří řídí sítě vysokého napětí, říká Václav Černý
Jak popisuje typického sedmičkáře Václav Černý z Plzně. Předepsanou praxí na elektrickém zařízení příslušného druhu a napětí jen stěží získáme dovednosti manažera týmu. Proč se při udělování oprávnění někoho řídit také nepřihlíží na tyto důležité souvislosti? Kde je rozhodující hranice mezi paragrafem sedm a osm? Václav Černý prozrazuje, kdo byl v jejich teritoriu typický držitel paragrafu 8B, řízení provozu ... osmičkář, ale nebude to ten, co sedí za stolem a řídí firmu. Musí to být pracovník, co řídí lidi ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 6.02.2019



Na řízení provozu jsme vyžadovali u dispečerů, kteří řídí sítě vysokého napětí..

Které elektrikářské posty vyžadovaly paragraf řízení činnosti?



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...


Václav Černý, ECPR, Plzeň
To jsou bývalí mistři. Měli jsme název mistr, je to více než řadový elektrikář a řídí skupinu lidí. Paragraf 7 neříká kolik může řídit lidí, jestli 2, 3, 4 nebo 5, ale mluví o řízení činnosti. Pojem řízení činnosti ho neopravňuje k práci na elektrickém zařízení. On zrovna tak jako 10 i sedmičkář musí mít paragraf 6, aby sám mohl pracovat na elektrickém zařízení.

Jak popisuje typického sedmičkáře Václav Černý z Plzně. Předepsanou praxí na elektrickém zařízení příslušného druhu a napětí jen stěží získáme dovednosti manažera týmu. Proč se při udělování oprávnění někoho řídit také nepřihlíží na tyto důležité souvislosti?
Václav Černý, ECPR, Plzeň
Abychom je zkoušeli, jestli jsou zdatní organizátoři, to ve zkoušce neobsáhnete. Záleží na dotyčném, pochopitelně je tady těžko naučíte organizačním. Já souhlasím, že hromada kluků není schopná pro řízení.

Kde je rozhodující hranice mezi paragrafem sedm a osm?
Václav Černý, ECPR, Plzeň
Řízení činnosti, pojem jako takový, jak je to v 8 a 7, tam je řízení dodavatelským způsobem, tady je jen řízení činnosti. Je to v podstatě oboje stejné, ale kde je hranice, těžko to umím vyjádřit, jestliže je tam řízení činnosti, představím si šéfa za stolem, co řídí firmu na dálku. Ale už neřídí pracovníky na pracovišti, tzn., když někdo dělá pod dozorem, musí tam být osoba, která je pověřená dozorem a to byli sedmičkáři, kteří to řidili. Dnes říkáme, že to bude osmičkář, ale nebude to ten, co sedí za stolem a řídí firmu. Musí to být pracovník, co řídí lidi. To je rozdíl, který já mezi 7 a 8 takhle to vysvětluji.

Václav Černý prozrazuje, kdo byl v jejich teritoriu typický držitel paragrafu 8B, řízení provozu.
Václav Černý, ECPR, Plzeň
U nás jako v elektrárnách to museli mít dispečeři. Béčko. Oni řídili provoz, řídili soustavu, takže my jsme vyžadovali na řízení provozu u dispečerů, kteří řídí sítě vysokého napětí, u těch jsme vyžadovali 8B.

 

Letitou praxi ze školení a přezkoušení podle vyhlášky padesát prozrazuje Václav Černý i  v dalších částech videoseriálu V50 zde!

Více podrobností o §7 a 8 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!


POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §7 - 8,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!




TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.