Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

V50# §7 a §8 Osmičkář, to už je sám voják v poli, říká Josef Nyklíček


Document Actions
V50# §7 a §8 Osmičkář, to už je sám voják v poli, říká Josef Nyklíček
Kdo je to sedmičkář, jaká je jeho funkce, dovednosti a povinnosti? Kdo je odpovědný za to, že je někdo postaven do role řídícího skupiny dalších pracovníků? Kde je hranice mezi paragrafem 7 a 8? Jak se v očích Josefa Nyklíčka profiluje držitel paragrafu 8? Jak je to se znalostmi provozních předpisů, tedy i školením a přezkušováním v případě, že má držitel paragraf řízení činnosti a každý den je na jiné stavbě? A což takhle řízení provozu? Pokud má někdo paragraf 8, může řídit jakýkoliv provoz? Doplnili byste Josefa Nyklíčka ještě v něčem?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 18.02.2019
reklama





Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Josef Nyklíček, RELS, Žamberk
Já vím, kdo to je sedmičkář. To jsou parťáci ve fabrikách.


Josefa Nyklíčka jsme zeptali na představu typického sedmičkáře
Josef Nyklíček, RELS, Žamberk
Já vím, kdo to je sedmičkář. To jsou parťáci ve fabrikách. Teď je otázka, co to má znamenat. Důsledky paragrafu. Jestliže tam jsou 3 šestkaři, tak z nich by měl být jeden sedmičkář, takhle se 50 vykládala, aby tam byl 1 zodpovědný. Ale nikde už není napsané, jak se zodpovědnost bude vymáhat. Jestli je sedmičkář řídí, on by měl být zaměstnavatelem, možná jmenovaný do vedoucí funkce, když má sedmý paragraf. Pak ovšem přebírá zodpovědnost za to, co šestkaři udělají. Měl by po nich práci kontrolovat a řídit.

Kdo je odpovědný za to, že je někdo postaven do role řídícího skupinu dalších pracovníků?
Josef Nyklíček, RELS, Žamberk
To je jednoduché. Zaměstnavatel. Kdo ho posílá na zkoušku padesátku, zaměstnavatel ho vysílá dle zákoníku práce, povinnost má zaměstnavatel. To si já myslím. Jestliže já jako zaměstnavatel, také jsem zaměstnával lidi, tak jsem věděl, že tento je schopný mi přednášet na školení, tento je schopen řídit práci lidí a tento kupovat mi materiál. Každý je na něco, všichni nemohou dělat všechno. To nejde! Zaměstnavatel, by měl vybrat jednoho ze tří šestkařů jak jsem dával příklad, ten je schopný řídit partu a odvádět kvalitní práci pro zaměstnavatele. Tím je zaručená i bezpečnost. A jeho zodpovědnost především.

Kde je hranice mezi paragrafem 7 a 8?
Josef Nyklíček, RELS, Žamberk
Já osobně považuji osmý paragraf za vyšší kvalifikaci. Šestý paragraf je běžný elektrikář, který má za povinnost odvádět práci, která je mu nastíněna projektem. Nebo dána za úkol vedoucím práce. Ale osmičkář, to už je sám voják v poli. Ten už musí mít znalosti, ať jsou to elektrikářské znalosti, znalosti zákonů, vyhlášek a všeho ostatního. Tam souvisí všechno se vším. Zvlášť paragraf 8/1, pro podnikatelskou činnost. Tam je to velice důležité. Člověk je "sám voják v poli" a je za sebe zodpovědný a za to, co provede.

Jak se v očích Josefa Nyklíčka profiluje držitel paragrafu 8?
Josef Nyklíček, RELS, Žamberk
Já osmičkáře považuji za velice kvalitního elektrikáře, který má veškeré schopnosti pro svou činnost. Musí na sobě pracovat a dlouho pracovat. Tam už je to dané praxí. Takový člověk by tu osmičku měl dostat. Bohužel, jsou tam myslím 4 roky, u vyučených 6 let praxe, teď nevím přesně. A podle mě je to i málo, pro toto. Někteří kluci si udělají živnostenský list a potřebují osmičku. Dřív jí nikdo nechtěl, chtěl jen 6 mít, když jim stačila. Dnes osmičku chtějí hlavně proto, aby mohli podnikat. Ale podnikatel je ale už Pan někdo, Pan řemeslník, musí tu práci umět, ovládat, znát veškeré zákony, vyhlášky atd. co všechno s tím souvisí. Já na zkouškách poslední školení, hoši osmičkáři někteří neznají ani souvislosti norem jak se prolínají. 411 s 708, takhle se to prolíná a doplňuje.


Jak je to se znalostmi provozních předpisů, tedy i školením a přezkušováním v případě, že má držitel paragraf řízení činnosti a každý den je na jiné stavbě?
Josef Nyklíček, RELS, Žamberk
Nevím, kde to bylo napsané, ale bylo povinností, když firma přišla dělat do fabriky, měla za povinnost, i vlastní firma, seznámit se s provozními předpisy firmy. To muselo proběhnout na začátku a teprve pak jim bylo dovoleno dělat na elektroinstalaci.

A což takhle řízení provozu? Pokud má někdo paragraf 8, může řídit jakýkoliv provoz?
Josef Nyklíček, RELS, Žamberk
Tam by měl sedět někdo přímo z firmy. Když se zkoušky provádějí, měli by mít přístup přijít zástupci firem. Horší je, jak to dělat u podnikatelů.




Vidíte, že problematika vyhlášky padesát má mnohá skrytá zákoutí. Sledujte další části seriálu V50!

Více podrobností o §7 a 8 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!




POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §7 a §8,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 11)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933