Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

V50# §7 a §8 Člověk by měl vědět, zda má schopnost řídit nebo nemá, vysvětluje Ján Meravý


Document Actions
V50# §7 a §8 Člověk by měl vědět, zda má schopnost řídit nebo nemá, vysvětluje Ján Meravý
Jak se dívá na paragrafy řízení činnosti Ján Meravý ze Slovenska? Víte, jaké jsou odlišnosti od naší vyhlášky 50? Pokud bude v budoucnu jediný paragraf řízení činnosti, bude zřejmě i jiné oprávnění než doposud. Jak to vidí Ján Meravý? A co vy? Jste držitelé některého z paragrafů řízení činnosti? Kde jste získali znalosti a dovednosti řídit další pracovníky vy? Přišlo to jaksi samo nebo jste tomu aktivně pomohli? Jak to vypadá s manažerskými schopnostmi u oprávnění řídit skupinu elektrotechniků na Slovensku?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 15.02.2019
reklama






Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Jak se dívá na paragrafy řízení činnosti Ján Meravý ze Slovenska? Víte, jaké jsou odlišnosti od naší vyhlášky 50?
Ján Meravý, Lightning, Trenčín Slovensko
My máme jen jeden paragraf, je to paragraf 23 řízení činnosti, řízení provozu. A tento paragraf, ať je to dodavatelsky nebo, že je někde zaměstnaný, je to v podstatě jedno. V Čechách je to jemněji členěné, což bylo dobré a nevím, proč se to u nás změnilo, protože je to výhodnější pokud mohu dodávat dodavatelsky nebo jen pracovat v závodě jako zaměstnanec, má to svoje rozdíly. Protože když jsem zodpovědný že chodím po republice a dělám tyto záležitosti, je to vcelku jiné než když pracuji v závodě, někde za stolem nebo něco montuji. Tam jsou trochu jiné a vyšší nároky na paragraf osm než na paragraf sedm u vás.

Jak to vypadá s manažerskými schopnostmi u oprávnění řídit skupinu elektrotechniků na Slovensku?
Ján Meravý, Lightning, Trenčín Slovensko
Bohužel, jsou tací, kdo neumí řídít a řídí ... a potom to dopadá tak jak to dopadá, že už je jen maličký krůček k nehodě nebo události. Samozřejmě člověk by měl sám u sebe vědět, zda má schopnost řídit nebo nemá, protože manažerské schopnosti jsou potřebné a on sám by se měl vzdělávat, třeba navštívit nějaký kurz, dnes je toho plno. Aby se dokázal orientovat v novém prostředí a někdy jsou to velmi složité záležitosti. Takže pokud on toto neovládá, vypadá to velmi špatně, když takový člověk přijde do fabriky a jde řídit.

Pokud bude v budoucnu jediný paragraf řízení činnosti, bude zřejmě i jiné oprávnění než doposud. Jak to vidí Ján Meravý?
Ján Meravý, Lightning, Trenčín Slovensko
To je velmi zjednodušeně řečené, protože je rozdíl mezi řízením a řízením. Když si vezmeme třeba vysoké napětí, a vyplnění B příkazu, z dvaceti lidí jej mohou vyplnit pouze tři, ostatní nemohou. Shodou okolností jsou všichni tři nemocní a je potřeba na vn něco udělat. Nemůže to vypsat kdokoliv, je třeba požádat ředitele, aby jmenoval někoho ze zbývajících k oprávnění. Pokud jmenuje, je to v pořádku, ale pokud nejsou jmenovaní a něco se stane, je to na jejich triko. Když se dodržují předpisy, události jsou velmi malé nebo jen občas, ale pokud se to nedodržuje, jde to lavinovitě.

Sledujte další díly názorového seriálu V50!

Více podrobností o §7 a 8 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!




POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §7 - 8,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!









 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 11)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933