Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: V50# §7 a §8 Lékař má ověřit duševní způsobilost k řízení činnosti, říká František Kosmák (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.02.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

V50# §7 a §8 Lékař má ověřit duševní způsobilost k řízení činnosti, říká František Kosmák


V50# §7 a §8 Lékař má ověřit duševní způsobilost k řízení činnosti, říká František Kosmák
Paragrafy 7 a 8 vyhlášky padesát se týkají řízení činnosti. František Kosmák popisuje základní důležité dovednosti sedmičkáře. Často se stává, že pracovník sice má paragraf pro řízení činnosti, ale jeho schopnosti a dovednosti tomu neodpovídají. Na takový stav vyhláška padesát nepamatovala? Čistě hypoteticky … pokud pracovník s paragrafem 5 splní předepsanou dobu praxe, může při jedné zkoušce udělat z dosavadní pětky vyšší paragraf například 7, 8 nebo 9? Co vše by měl osmičkář znát za vědomosti proti sedmičkáři? Ta hranice je tenká a veřejnosti neznámá.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 8.02.2019



Typický "sedmičkář" je ten, který umí zapsat zápis do stavebního deníku.



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Paragrafy 7 a 8 vyhlášky padesát se týkají řízení činnosti. František Kosmák popisuje základní důležité dovednosti sedmičkáře.
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Revizní technik přijde udělat revizi do domu, který má 24 bytů a v bytech číslo 7, 9, 12 není pospojování v koupelně. Je to utržené. Co teď s tím? Buď to zatluče, jsou ty případy, nebo to vytkne ale dál nic. Takže sedmičkář by v tomto případě než položí první trubky, do stavebního deníku udělat zápis za zhotovitele a tam by měl být jednoduchý text pro investory. V koupelnách bytu budeme zřizovat doplňkovou ochranu před úrazem elektrickým proudem. K tomu účelu použijeme svorky podle přílohy číslo 1 k tomuto zápisu. Žádáme investora, aby nám umožnil provést tato bezpečnostní ochranná opatření a vyzval nás k nástupu na jejich provedení. V případě, že nebude naší organizaci umožněno provést tato bezpečnostní ochranná opatření, nelze považovat elektrickou instalaci v bytech z hlediska bezpečnosti za schopnou k provozu. Pak tam musí revizák napsat, není to, je to špatné. To musí umět sedmičkář. Čili pár právních předpisů, stavební zákon, vyhlášku 499 o dokumentaci a vyhlášku 268 o technických požadavcích na stavby. To jsou 3 základní právní předpisy, to musí mít parťák, tedy sedmičkář v malíčku.

Často se stává, že pracovník sice má paragraf pro řízení činnosti, ale jeho schopnosti a dovednosti tomu neodpovídají. Na takový stav vyhláška padesát nepamatovala?
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Zpátky na paragraf 2. Co má lékař osvědčit? Tělesnou a duševní způsobilost. Jak tedy ověřil jeho duševní způsobilost? Tam by bylo napsáno, že z hlediska vhodnosti na funkci vedoucího práci, co čteš v 50110? Vedoucí práce, jakou má odpovědnost? Konečnou. Ne že není schopen, to dopředu od doktora musí být verdikt. Pro život jsou věci, ano je vhodný pro vedoucího práce. Aby přijal konečnou odpovědnost, a ne aby stál a blekotal. Ne jako včera mi řekl vedoucí celé údržby, že dielektrické galoše jsou základní ochrana. Tak si je obuj ty troubo a běž si šáhnout na přípojnici.

Čistě hypoteticky … pokud pracovník s paragrafem 5 splní předepsanou dobu praxe, může při jedné zkoušce udělat z dosavadní pětky vyšší paragraf například 7, 8 nebo 9?
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Zase bohužel, podle vyhlášky, tak jak je napsaná, 6 musí, ta je pro samostatnou činnost a co je samostatná činnost definována? Šestku potřebuje k tomu, aby mohl vzít vercajk do ruky.

Ano, ale při devítce ho přezkouší i z šestky, souběžně.

Jo takhle, aby ji měl potvrzenou. Jestli ji přezkouší souběžně, nebo předtím, to už není podstatné. Na papír mu musí napsat, že má šestku, že ví, kterou stranou se drží šroubovák.

Co vše by měl osmičkář znát za vědomosti proti sedmičkáři? Ta hranice je tenká a veřejnosti neznámá.
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Musí vědět ještě víc než sedmičkář, ten musí znát alespoň ty 3-4 zákony, tento musí znát hospodářský zákoník, cenové předpisy, zákon o cenách, měl by znát odpisové lhůty na zařízení, to je otázka investic.
Takže musí znát víc právných předpisů. Samozřejmě trestní zákoník, občanský zákoník, to musí taky znát.

Jak vidí další paragrafy vyhlášky padesát tento bývalý pracovník státního dozoru můžete sledovat v dalších částech videoseriálu V50 zde!

Více podrobností o §7 a 8 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!


POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §7 - 8,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!



TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.