Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

V50 §7 a §8 Paragraf 7 šlo získat i z paragrafu 5, říká Jiří Sajner


Document Actions
V50 §7 a §8 Paragraf 7 šlo získat i z paragrafu 5, říká Jiří Sajner
Skok z paragrafu 5 na paragraf 7? To zní skoro neuvěřitelně! Je to v praxi možné? Jak popisuje držitele paragrafu 7 Jiří Sajner? Tak odtud pramení tvrzení, že sedmičkář potřebuje i šestku! Lze uvést případ, kdy musí pracovník pro řízení činnosti pracovat na elektrickém zařízení? Mezi odbornou veřejností není zcela jasné, kdy je vyžadován paragraf pro řízení činnosti a kdy ještě ne! Jaký paragraf musí mít ředitel elektromontážního podniku?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 4.03.2019
reklama


Typický sedmičkář? Za prvé byl to člověk, co mohl samostatně pracovat...



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Jak popisuje držitele paragrafu 7 Jiří Sajner?
Jiří Sajner, bývalý pracovník odborného dozoru, Praha
Člověk se do tohoto stupně odborné způsobilosti dostal buď přes pětku, nebo šestku při nabyté požadované době praxe. On mohl paragraf šest pro samostatnou činnost přeskočit. On se mohl do paragrafu 7 dostat, pokud měl požadovanou dobu praxe.


Skok z paragrafu 5 na paragraf 7? To zní skoro neuvěřitelně! Je to v praxi opravdu možné?
Jiří Sajner, bývalý pracovník odborného dozoru, Praha
Ve vyhlášce není posloupnost paragrafů 5, 6, 7 a 8. Jsou určité předpoklady pro jeho zařazení, proto je to tak formulováno, že může přecházet z té záležitosti. Typický příklad, paragraf 7 je člověk pro řízení činnosti. My jsme se dostali do absurdní situace u několika organizací a bohužel i nesprávné interpretaci při dotazech. Po mém odchodu z Českého úřadu bezpečnosti práce zůstatkových pracovníků, kteří tam byli, když přišel dotaz na kategorii, jestli člověk, který řídí, má paragraf 7, jestli také může pracovat na elektrickém zařízení. Jestli to nemůže jen řídit.

Mylný výklad to je kategorie, kde je člověk pojmenovaný jako pracovník znalý s vyšší kvalifikací pro řízení činnosti. Protože je to člověk znalý s vyšší kvalifikací, je tam proto, že se tam buď dostal z kategorie pracovníka znalého, nebo pracovníka znalého pro samostatnou činnost, tzn., že přešel přes 2 stupně a je v kategorii, kde je mu dovoleno řídit větší skupinu pracovníků, minimálně 2 pracovníky.

Řada inspektorátů začala situaci mylně posuzovat a začala po lidech vyžadovat, aby měli v osvědčení napsáno, že je to pracovník pro řízení činnosti a pod tím, ještě kromě paragrafu 7 mají i paragraf 6 pro samostatné provádění činnosti. Což je proti dikci vyhlášky, protože tito lidé řídí pracovní skupinu, pracovník znalý s vyšší kvalifikací pro řízení činnosti je člověk, který zařizuje pracoviště pro lidi, co jsou pod ním. Když jsem byl dotazován na to co s tím, ať se vlk nažere a koza zůstane celá, ať máte klid od inspektorátu. Když budete lidem vydávat osvědčení na paragraf 7, tak jim připište i paragraf 6 a budete mít od nich klid.

Tak odtud pramení tvrzení, že sedmičkář potřebuje i šestku! Lze uvést případ, kdy musí pracovník pro řízení činnosti pracovat na elektrickém zařízení?
Jiří Sajner, bývalý pracovník odborného dozoru, Praha
Představte si, že to bude člověk, co bude pracovat v nějaké organizaci a z ní odejde do jiné, která vykonává prakticky totožnou činnost a v organizaci bude pro začátek sám jediný. Objeví se člověk, který bude vydávat základ čety elektrikářů a do doby, bude fabrika stát a člověk akorát bude mít předpoklad, že bude podle nesprávného vysvětlení dikce vyhlášky by akorát seděl a koukal až by mu přibyl člověk, aby ho mohl řídit a nemohl sám pracovat.

Mezi odbornou veřejností není zcela jasné, kdy je vyžadován paragraf pro řízení činnosti a kdy ještě ne!
Jiří Sajner, bývalý pracovník odborného dozoru, Praha
Jsou dva výrazy. Pracovat sám a pracovat samostatně.
To je obrovský rozdíl. To bylo ve výkladu vysvětleno. Když se tvořili jednotlivé stupně a odlišovalo se to dobou praxe, tak se u pracovníka znalého vyžadovalo, pokud bude v organizaci pouze jeden pracovník, musí mít odbornou způsobilost aspoň podle paragrafu 6. Ale může být sestava pracovník s pragarafem 5 a 6, přičemž člověk pouze s paragrafem 5 a bude v organizaci také člověk s paragrafem 6, mohou se střídat na směnách, jeden na ranní, druhý na odpolední. Oba dva mají ověřenou odbornou způsobilost, že jsou kvalifikovaní, aby činnost, která je potřeba vykonávali a rozdíl je v tom, že člověk, který bude mít jen paragraf 5, bude činnost vykonávat sám.

Kdežto když tam bude člověk s paragrafem 6, bude činnost vykonávat samostatně, protože je pod určitou kuratelou člověka s paragrafem 6, proto je napsané, organizace, která zaměstnává nejvýše 2 pracovníky, musí mít alespoň 1 pracovníka s paragrafem 6. když jsou dva, nepotřebuje člověka s paragrafem 7, to je jasně napsané. To jsou hrubé omyly, které se v praxi vyskytují a takto se to vyžaduje. Je to přesně kopie, když jsme vytvářeli vyhlášku 50, tak jsme vycházeli ze záměru vyhlášky 95, kde se rozlišoval systém dílčí a ucelená montáž. To byly 2 aspekty, ze kterých jsme vycházeli a proto jsme udělali roztřídění pracovníků znalých, znalých s vyšší kvalifikací, pro řízení činnosti, dodavatelské činnosti nebo pro řízení provozu. Takto to bylo rozděleno a rozpitváno.

Jaký paragraf musí mít ředitel elektromontážního podniku?
Jiří Sajner, bývalý pracovník odborného dozoru, Praha
Pozor, lidé si pletou i v evropské normě člověka odpovědného za řízení činnosti, to nemusí být vůbec elektrikář v rámci evropského dokumentu. Kde je napsáno, že to musí být člověk s odborným vzděláním? To je člověk, který je odpovědný za to, že to bude fungovat tak, jak má. tzn., že na postech budou příslušní lidé příslušné kvalifikace.



Vidíte, i po 40. letech není tento nejznámější elektrikářský předpis zcela jasný. Sledujte další díly videoseriálu V50!

Více podrobností o §7 a 8 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!





POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §7 - 8,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 11)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933