Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

V50# Hranice mezi §7 a §8 je neviditelná, říká Alexej Satinský


Document Actions
V50# Hranice mezi §7 a §8 je neviditelná, říká Alexej Satinský
Alexeje Satinského jsme se ptali na pracovníky s oprávněním řídit činnost dalších elektrotechniků. Při udělování paragrafů pro řízení činnosti se asi zapomnělo oznamovat, že kromě odborných znalostí je třeba znát principy úspěšné komunikace a managementu. V praxi jsme se setkali s tím, že vyšší paragraf nechce být podřízený paragrafu nižšímu. A i přes to, že nižší paragraf je jmenován jako vedoucí práce. Tvrdí se, že dosáhnout paragrafu 7 je těžší, než následně přejít z paragrafu 7 na paragraf 8. Kde je znalostní hranice mezi těmito paragrafy?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 22.02.2019
reklama




Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...


Alexeje Satinského jsme se ptali na pracovníky s oprávněním řídit činnost dalších elektrotechniků
Alexej Satinský, IRIS ELEKTRO s.r.o., Havířov
Sedmičkář, to je takový parťák, v podstatě.. Parťáci jsou na stavbách, jsou v provozech, myslím si, že tento paragraf má své opodstatnění. Protože na dílně je deset frajerů a z toho jsou tři parťáci, kteří ty své kolektivy vedou, takže takový stupínek v hierarchii v životě funguje. Vždycky je na stavbě nějaký parťák, který vede skupinu lidí..

Při udělování paragrafů pro řízení činnosti se asi zapomnělo oznamovat, že kromě odborných znalostí je také třeba znát principy úspěšné komunikace a managementu
Alexej Satinský, IRIS ELEKTRO s.r.o., Havířov
Jsou lidi, kteří na to mají vést kolektiv a jsou lidi, kteří na to nemají.. Sice paragraf sedm má, ale měl by sedět v koutě a poslouchat někoho s paragrafem šest, který má autoritu.. ale to je těžké rozhodnout.

V praxi jsme se setkali s tím, že vyšší paragraf nechce být podřízený paragrafu nižšímu. A i přes to, že nižší paragraf je jmenován jako vedoucí práce.
Alexej Satinský, IRIS ELEKTRO s.r.o., Havířov
Když je člověk jmenován vedoucím práce, ví co má parta dělat, zná podmínky, prostředí a když se k nim přidá někdo další, byť s vyšší kvalifikací, nemůže být vedoucí jen proto, že má vyšší paragraf, když o práci a stavu práce nemá přehled ani informace. Když je někdo jmenovaný vedoucím a někdo přijde dodatečně, nebudeme měnit vedoucího, zastavovat práci, abychom nově příchozího seznámili s prací a prostředím..

Tvrdí se, že dosáhnout paragrafu 7 je těžší než následně přejít z paragrafu 7 na paragraf 8. Kde je znalostní hranice mezi těmito paragrafy?
Alexej Satinský, IRIS ELEKTRO s.r.o., Havířov
Hranice je neviditelná, je tam akorát délka praxe, což zase.. když dělal sedmičku za dva roky, osmičku za čtyři. Takže tam se bere, že má zkušenosti a víc viděl, teoretická část je skoro stejná, těžko se to dá předělit, ale rozhodující je délka praxe, což odpovídá, že osmičku nemůže dostat hned po vyučení.



A co vy? Jsou vám jasné kompetence jednotlivých stupňů dle této vyhlášky? Sledujte následující díly videoseriálu V50!

Více podrobností o §7 a 8 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!




POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §7 - 8,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!




 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 11)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933