Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: V50 §7 a §8 Paragraf 8 zná navíc konkrétní provoz, říká Jaroslav Melen (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 11.03.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

V50 §7 a §8 Paragraf 8 zná navíc konkrétní provoz, říká Jaroslav Melen


V50 §7 a §8 Paragraf 8 zná navíc konkrétní provoz, říká Jaroslav Melen
V tomto díle jsme kameru namířili na Jaroslava Melena s otázkami na znalosti a dovednosti držitelů paragrafů pro řízení činnosti. Už v předchozích dílech jsme upozorňovali, že vyhláška o bezpečnosti práce, vyžadovala kromě znalostí z elektrotechniky další dovednosti, ale ty se nikde nevyučovaly ani neškolily. Potvrzuje to i Jaroslav Melen. Nyní si všimněte, že se hovoří o asertivním manažerském chování. To ovšem pouhou praxí práce na elektrickém zařízení těžko získáme. Naopak v některých případech se požadovaly znalosti zcela jiné než potřebné k příslušnému paragrafu. Nejsou držitelé paragrafů 7 a 8 na tom se znalostmi hodně podobně? Znalosti Občanského zákoníku podobně jako manažerské dovednosti nikdy, nikdo neškolil, nepřezkušoval a přece se osvědčení vydávalo.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 11.03.2019





Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Jaroslav Melen, Trutnov
To je parťák.
Vedoucí pracovní skupiny, to je parťák.

V tomto díle jsme kameru namířili na Jaroslava Melena s otázkami na znalosti a dovednosti držitelů paragrafů pro řízení činnosti
Jaroslav Melen, Trutnov
Musí umět odbornou věc a musí umět řídit.

Už v předchozích dílech jsme upozorňovali, že vyhláška o bezpečnosti práce, vyžadovala kromě znalostí z elektrotechniky další dovednosti, ale ty se nikde nevyučovaly ani neškolily. Potvrzuje to i Jaroslav Melen.
Jaroslav Melen, Trutnov
Musí umět odbornou věc i řídit a to je to, co jsem říkal, že když mi předkládali doklady odborné způsobilosti a o zdravotní způsobilosti, že od obvodního lékaře, potvrzení, že je způsobilý pro práci na elektrickém zařízení jsem nebral. Protože je ten člověk, když chcete aby měl paragraf 7, je schopen řídit lidi? Jaké jsou jeho vlastnosti, aby uměl řídit lidi v situacích, ne že tam něco utáhni,.. ale z hlediska bezpečnostního. Já s těmi lidmi musím umět mu říct natvrdo, ale na každého to neplatí, každý jsme jiný. To už je řídící funkce na určitém stupni a musí k tomu mít morálně vhodné vlastnosti, to nejde že umí normu, jak když bičem mrská, to je málo.

Nyní si všimněte, že se hovoří o asertivním manažerském chování. To ovšem pouhou praxí práce na elektrickém zařízení těžko získáme.
Jaroslav Melen, Trutnov
Jsem vedoucím práce a jsem oprávněn dávat pokyny a pokyn musím dávat jasně, srozumitelně, nesmím na nikoho řvát. Musím s lidmi umět jednat, vědět, že pokyn bude s důrazem, nebo mu jej déle vysvětlovat… on pracuje s 3-4 lidmi a na každého musí jinak. Musí se rozhodnout, hele, ty tam půjdeš s Frantou a pak zjistí, že ti dva se nemají rádi. To je složitější. Jestli po člověku chci, aby mi odpovídal za vedení lidí, tak musím vědět, že je schopen zvládnout vedení lidí, jinak se mu to rozpadne.

Naopak v některých případech se požadovaly znalosti zcela jiné, než potřebné k příslušnému paragrafu
Jaroslav Melen, Trutnov
Když jsem chodil na zkoušku 50 do určitých firem, kam mě poslali, tak jsem na poradě říkal, že mi připadá, že na lidech se chce to, co má znát revizní technik. Z toho se dělali malé zkoušky revizních techniků a to je přeci o něčem jiném. Jenom díky tomu, že paragraf 14 odstavec 1 písmena ABC v praxi nefunguje. Céčko - první pomoc,no nechme stranou první pomoc. Ačko normy prosím, ale musím vědět, které normy a do jaké míry člověk musí umět. Nemůžu z něj dělat revizního technika. A Béčko, místní provozní předpisy, to vůbec nefunguje. V dnešní praxi je to nerealizované.

Nejsou držitelé paragrafů 7 a 8 na tom se znalostmi hodně podobně?
Jaroslav Melen, Trutnov
Ano, s tím bych souhlasil, že z hlediska odbornosti a praxe na tom budou oba stejně. Po stránce elektrikářské. Ale řízení provozu, to je o něčem jiném. Řídí se provoz v rámci firmy, protože on musí vědět, že náš útvar musí spolupracovat s měřením a regulace, s konkrétními provozy a vysvětlovat tomuto provozu, nemůžu ti teď dělat toto, protože je to svázané s jiným provozem z hlediska provozního, čili on musí znát i technologii, řízení provozu elektroúdržby. Já to beru jako elektroúdržbu. A jestli to takhle stačí, pokud jde o dodavatelskou činnost, tam musí znát obchodní zákoník, dnes občanský zákoník, smlouva o díle je v občanském zákoníku…

Znalosti Občanského zákoníku podobně jako manažerské dovednosti nikdy, nikdo neškolil, nepřezkušoval a přece se osvědčení vydávalo.
Jaroslav Melen, Trutnov
Tady se to pojmulo do jednoho předpisu, já s tím souhlasím. Proč? Za prvé, má to vazbu na tarifně-kvalifikační katalog zase na peníze. Nemůžeš říct, když jsi mistr a teď máš plat 10 tisíc to si vymyslím a od zítřka budeš dělat dodavatelsky, tak asi budeš chtít víc. Tak po tobě budu chtít něco víc a to je spojené s jinou profesí. Jsi manažer v elektrice, ne v Kauflandu.



Z uvedeného vyplývá, že jiné dovednosti, související profese se tak nějak uvažovaly automaticky.
Sledujte další praktické názory k tématu této vyhlášky  v následujících částech seriálu V50!


Více podrobností o §7 a 8 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!




POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §7 - 8,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.