Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: V50# Paragrafy pro řízení činnosti §7 a §8 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 30.01.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

V50# Paragrafy pro řízení činnosti §7 a §8


V50# Paragrafy pro řízení činnosti §7 a §8
Co víte o paragrafech vyhlášky 50/78 Sb. opravňující držitele řídit další elektrotechniky, řídit pracovníky v dodavatelském režimu a řídit provoz? Podívejte se na komentované znění, popřípadě si zde stáhněte originální znění této vyhlášky. Podívejte se, jak se k tomuto paragrafu vyjadřují elektrotechničtí odbornící.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 30.01.2019

Znění §7 z knihy Práce na elektrických zařízeních (1987)

Pracovníci pro řízení činnosti §7
  • (1) Pracovníci pro řízení činnosti jsou pracovníci znalí s vyšší kvalifikací, kteří:
    a) splňují požadavky pro pracovníky uvedené v §6 odst.1 nebo v §5 odst.1;
    b) mají alespoň nejkratší požadovanou praxi uvedenou v příloze 1;
    c) prokázali složením další zkoušky v rozsahu stanoveném v §14 odst. 1 znalosti potřebné pro řízení činnosti.
  • (2) Zkoušku uvedenou v odstavci 1 je povinna zajistit organizace; dále je povinna zajistit nejméně jednou za tři roky přezkoušení pracovníků pro řízení činnosti.
  • (3) Zkoušení nebo přezkoušení provede organizací pověřená tříčlenná zkušební komise, jejíž nejméně jeden člen musí mít kvalifikaci uvedenou v §8 nebo §9. Komise o tom pořídí zápis podepsaný jejími členy. O termínu a místě konání zkoušek nebo přezkoušení prokazatelně uvědomí organizace příslušný orgán dozoru4) alespoň čtyři týdny před jejich konáním.

4) Příslušným orgánem dozoru se rozumějí orgány dozoru uvedené v §1 a §3 odst. 2 zákona 5. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpeč­ností práce.

Jde o vyšší kvalifikační stupeň zařazený do kategorie pracovníků znalých s vyšší kvalifikací. Ke zkouškám musí bý t vybíráni organizací jen pracovníci s dosta­tečnou praxí (předepsanou nejkratší praxí podle přílohy 1) na elek­trických zařízeních příslušného druhu a napětí. Rozsah zkoušky je dán v §14, přičemž se přihlíží k rozsahu dříve vykonaných zkoušek.
Přezkoušení pracovníků provádí opět tříčlenná zkušební komise pověřená organizací. Platí zde opět stejná vysvětlení jako jsou uvedena k §6 odst.3. O termínu a místě konání zkoušek nebo přezkoušení musí organizace prokazatelně uvědomit příslušný orgán dozoru. Které orgány
dozoru je třeba považovat za příslušné je uvedeno v poznámce 4) k §7. Za prokazatelnou formu oznámení zkoušek nebo přezkoušení příslušným orgánům dozoru je možné považovat např. doporučený dopis, zpětně potvrzený příjem dálnopisu apod.
https://zdroje.elektrika.cz/book/prace-na-elektrickych-zarizenich-1987/page/28?t=918

Pohledy odborníků:

Do seriálu V50# a k §6 vyhlášky 50/1978 Sb. nám doposud odpověděli:




Ke znění §8 pokračujte tudy!


Stažení celého znění vyhlášky 50/1978 Sb. zde.



POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §7-8,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!


TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.