Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

V50# §6 Pracovníci pro samostatnou činnost PREVIEW


Document Actions
V50# §6 Pracovníci pro samostatnou činnost PREVIEW
Vyhláškou č. 50/1978 Sb., jsou pracovníci s §6 zařazeni do kategorie pracovníků znalých s vyšší kvalifikací, čímž je jim umožněno vykonávat větší rozsah činnosti, popř. i funkci vedoucího pracovní skupiny (vedoucího práce). Z definice je patrná návaznost na předcházející kvalifikační stupeň. Aby tedy mohl být pracovník zařazen do tohoto kvalifikačního stupně, je nutné, aby nejdříve ověřila organizace jeho znalosti jako pracovníka znalého. Po předepsané době praxe, s přihlédnutím k termínu předcházející zkoušky ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 29.08.2018
reklama


Pohledy odborníků:

Do seriálu V50# a k §6 vyhlášky 50/1978 Sb. nám doposud odpověděli:


Znění §6:
(1) Pracovníci pro samostatnou činnost jsou pracovníci znalí s vyšší kvalifikací, kteří:
a) splňují požadavky pro pracovníky uvedené v § 5 odst. 1;
b) mají alespoň nejkratší požadovanou praxi uvedenou v příloze 1;
c) prokázali složením další zkoušky v rozsahu stanoveném v § 14 odst. 1 znalosti potřebné pro samostatnou činnost.
(2) ‘Zkoušku uvedenou v odstavci 1 je povinna zajistit organizace; dále je povinna zajistit nejméně jednou za tři roky přezkoušení pracovníků pro samostatnou činnost.
(3) Zkoušení nebo přezkoušení provede organizací pověřená tříčlenná zkušební komise, jejíž nejméně jeden člen musí mít některou z kvalifikací uvedenou v § 7 až 9. Komise o tom pořídí zápis, podepsaný jejími členy.


Původní výklad §6:

Pracovníci pro samostatnou činnost jsou prvním kvalifikačním stupněm ze’skupiny pracovníků znalých s vyšší kvalifikací. V porovnání s dříve platnými předpisy (viz vyhláška MPE č. 95/1961 Sb.) je nejkratší požadovaná doba praxe menší. Proti vyhlášce MPE č. 95/1961 Sb., však získá pracovník toto zařazení nikoli automaticky po uplynutí předepsané doby praxe, ale až po ověření znalostí další zkouškou.

Ve smyslu dříve platných předpisů (vyhláška MRE č. 95/1961 Sb., a ČSN 34 3100) byli tito pracovníci zařazováni jen jako pracovníci znalí. Vyhláškou č. 50/1978 Sb., jsou však zařazeni do kategorie pracovníků znalých s vyšší kvalifikací, čímž je jim umožněno vykonávat větší rozsah činnosti, popř. i funkci vedoucího pracovní skupiny (vedoucího práce).

Z definice je patrná návaznost na předcházející kvalifikační stupeň. Aby tedy mohl být pracovník zařazen do tohoto kvalifikačního stupně, je nutné, aby nejdříve ověřila organizace jeho znalosti jako pracovníka znalého. Po předepsané době praxe, s přihlédnutím k termínu předcházející zkoušky, kterou byl pracovník zařazen do kvalifikačního stupně pracovníka znalého, je tato další zkouška prakticky nástavbou předchozího ověření znalostí. Při této další zkoušce se zkušební komise zaměřuje nejen na ověřování znalostí, které jsou rozhodné pro výkon samostatné činnosti na elektrických zařízeních, ale také na ověření znalostí řídit ještě jednoho dalšího pracovníka (viz § 12 odst. 3 vyhlášky).

Organizace, která pověřuje dva pracovníky činností na elektrických zařízeních vyžadující kvalifikaci nejméně podle §5, musí zajistit, aby alespoň jeden z nich měl kvalifikaci nejméně podle §6. Bylo by vhodné, aby alespoň jeden z nich měl kvalifikaci podle §7.

Pokud má organizace pouze pracovníka s kvalifikací podle §6, je nutné si uvědomit, že již nikdo v organizaci nemá možnost kontrolovat činnost tohoto pracovníka (viz výklad a komentář k § 12 odst. 3 a 4). Jde nejen o kontrolu dodržování předpisů k zajištění bezpečnosti práce při vlastní činnosti, ale i o posouzení kvality prováděné práce, kterou může z odborného hlediska, a to ještě obvykle s odstupem času, posoudit např. až revizní technik při periodické nebo mimořádné revizi elektrického zařízení. Proto se doporučuje, aby jeden z pracovníků měl kvalifikaci podle §7.

V organizacích, kde je pouze jeden nebo dva pracovníci, obvykle dochází k ověřování znalostí pracovníků mimo vlastní organizaci, a tak je nezbytné, aby organizace upozornila zkušební komisi, že je potřebné ověřit znalosti pracovníka mimo jiné i s ohledem na skutečnost, že v organizaci není již jiný pracovník se stejnou nebo vyšší kvalifikací. Tito pracovníci mohou vykonávat činnost na elektrických zařízeních v souladu s prováděcími předpisy samostatně.

V této souvislosti je proto ještě vhodné porovnat a vysvětlit pojmy sám a samostatně ve vazbě na činnost pracovníků na elektrických zatřízeních. Požadavek sám (terminologie používaná v ČSN) znamená, že tuto činnost mohou pracovníci znalí vykonávat pouze za předpokladu, že jejich činnost je v organizaci řízena a kontrolována pracovníky s předepsanou kvalifikací, tj. pracovníky nejméně s kvalifikací podle §6.
Požadavek samostatně, který je uveden i v označení tohoto kvalifikačního stupně, pak již dovoluje činnost pracovníků s kvalifikací podle § 6 bez dalšího řízení pracovníky s vyšší kvalifikací. Znovu je nutné zdůraznit, že pracovníci odchylně od ustanovení vyhlášky MPE č. 95/1961 Sb., nezískávají tuto kvalifikaci automaticky po určité době předepsané praxe, ale až po úspěšně vykonané zkoušce. Tuto skutečnost si musí organizace uvědomovat, protože docházelo k rozpornému výkladu mezi požadavky ČSN 34 3100 pro osoby znalé s vyšší kvalifikací (61. 35 ČSN 34 3100 dříve platný), kde bylo výslovně požadováno ověření znalostí a vyhláškou MPE č. 95/1961 Sb., kde tento požadavek nebyl výslovně uveden. Organizace se mylně domnívaly, že nemusí znalosti pracovníků s kvalifikací podle vyhlášky MPE č. 95/1961 Sb., se základní odbornou způsobilostí pro samostatné provádění montáže a údržby ověřovat a opíraly tento svůj názor o text vyhlášky MPE č.95/1961 Sb. V souladu s ustanoveními ČSN 34 3100 byl požadavek na ověření znalostí však zcela jednoznačný.

Opět je nutné pamatovat na přizvání zástupce základní organizace Revolučního odborového hnutí (viz §14 odst. 2 vyhlášky).

Stažení
celého znění vyhlášky 50/1978 Sb. zde.



POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §6,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 15)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933