Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

V50# §6 podle Václava Černého


Document Actions
V50# §6 podle Václava Černého
Jak popisuje pracovníka s paragrafem 6 Václav Černý z Plzně? Všimněte si, jak hovoří o samostatnosti "šestkaře". Co myslíte, může "šestkař" někoho řídit? Tedy dávat někomu pokyny? O tom, že samotné osvědčení z vyhlášky 50 pracovníka neopravňuje pracovat na jakémkoliv zařízení hovoří i tato slova ... K čemu je paragraf pro řízení činnosti, pokud pracovník kromě manažerských dovedností nemá ve společnosti třeba ani autoritu? Pokud budu chtít být OSVČ, měl bych počítat s tím, že pro mě bude vyhláška 50 trochu odlišná než standardní?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 17.09.2018
reklama





Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Václav Černý, ECPR, Plzeň
Stačí mu šestka, jednoznačně.

Jak popisuje pracovníka s paragrafem 6 Václav Černý z Plzně? Všimněte si, jak hovoří o samostatnosti "šestkaře".
Václav Černý, ECPR, Plzeň
"Šestkař"je každý elektrikář, který dělá na zařízení a je schopen udělat všechno podle pokynů. Podle pokynů, pod dohledem, pod dozorem. Tři činnosti, takhle jsou popsané v bezpečnostní normě. Pokyn je, že řeknu: "Franto, pojedeš tam a uděláš to a to". Ale musím vědět, že má nejméně paragraf 6 a že je schopen to udělat. To je pro samostatnou činnost.

Co myslíte, může "šestkař" někoho řídit? Tedy dávat někomu pokyny?
Václav Černý, ECPR, Plzeň
S paragrafem 6 můžete i řídit jednoho člověka. Nemusíte mít paragraf 7, abyste dělal vedoucího práce, když děláte ve dvou. Paragraf 6 stačí. Ale paragraf 6 je pracovník, který dokáže samostatně udělat zařízení, na které zkoušku má.

O tom, že samotné osvědčení z vyhlášky 50 pracovníka neopravňuje pracovat na jakémkoliv zařízení hovoří i tato slova ...
Václav Černý, ECPR, Plzeň
Takových činností je hromada. Když přijdu někam, kde zařízení neznám, musím se s ním seznámit. Seznámit se s ním musí všichni. Teprve pak můžu říct, ano, já to opravím, je to v mých silách. Nebo říct, že to neudělám a pak, pokud se jedná o organizaci, tak to nahlásím svému nadřízenému a když jsem sám, mohu odmítnout nebo doporučit někoho jiného, kdo s tím má praxi.. Například když mi zavolají, že chtějí revizi v nemocnici, řeknu ano, já bych to mohl udělat, ale protože jsem to nikdy nedělal, já vám to neudělám. Doporučím jim třeba někoho, kdo v tom má praxi. Já do toho taky nejdu. Tam jde o životy. Instalace v rodinném domku, na to si troufnu, ale v nemocnici ne. To je podobný případ.

K čemu je paragraf pro řízení činnosti, pokud pracovník kromě manažerských dovedností nemá ve společnosti třeba ani autoritu?
Václav Černý, ECPR, Plzeň
Já to cítím, souhlasím s vámi. Ale my z titulu školitele nemáme právo, nebo sílu, abychom mu řekli ne, ty jsi ještě mladý. Ve vyhlášce je, že na paragraf 7 stačí 2 roky praxe, tak máš na to nárok. Prokaž mi znalosti a tím to končí.

Pokud budu chtít být OSVČ, měl bych počítat s tím, že pro mě bude vyhláška 50 trochu odlišná než standardní?
Václav Černý, ECPR, Plzeň
Dnes, když jdete na živnostenský úřad a chcete založit firmu, tak předložíte jen výuční list a oni nechtějí ani osvědčení podle vyhlášky 50. To je skutečnost. Dřív jsem si myslel, když chci živnost, měl bych mít paragraf 8, dodavatelský způsob, ale živnostenský úřad vám vydá živnostenský list i na paragraf 6.


Další názory a zkušenosti Václava Černého sledujte v dalších dílech seriálu V50.


Více podrobností o §6 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!


POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §6,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 15)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933