Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

V50# §6 podle Františka Kosmáka


Document Actions
V50# §6 podle Františka Kosmáka
Nekompromisní názor Františka Kosmáka na samostatnou činnost paragrafu 6 není ojedinělý, ovšem realita je jiná. František Kosmák velice pěkně a populární formou vysvětluje, proč potřebuji k podnikání přezkoušení na TIČRu. V diskusi jsme se dostali až k variantám, kdy může jako podnikající pracovat pro další osoby znalé s vyšší kvalifikací než mám sám a nebo přímo pro koncového spotřebitele. František Kosmák také zmiňuje možnost, kdy se dá oprávnění vyhnout. Jak to vidíte vy ze své praxe?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 7.09.2018
reklama


Poslechněte si jasný, nekompromisní názor Františka Kosmáka na samostatnou činnost paragrafu 6.



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...


František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Druh zařízení a napětí, které teď dělá, musí znát tak dokonale, že se nebude nikoho ptát, jak má který detail udělat. Samostatně. Už se nevyptává. Spíš jen rozdávat rozumy jenom.

František Kosmák velice pěkně a populární formou vysvětluje, proč potřebuji k podnikání přezkoušení na TIČRu.
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Správní řád je takový, že vyžaduje oprávnění. Ty máš 6, tedy vychodil jsi autoškolu, víš, že auto má volant zpravidla vpředu, že zpátečkou se na 80 asi dopředu nerozjedeš, to všechno víš, ale ještě se nemůžeš producírovat na veřejnosti. K tomu s tebou musí sednout četník, nebo někdo z úřadu a ověřit, že dovednosti a znalosti, které máš, jsou dostačující k tomu, a opravňují tě k tomu, abys vyjel na ulici mezi veřejnou dopravu. Čili získal oprávnění.

V diskusi jsme se dostali až k variantám, kdy může jako podnikající pracovat pro další osoby znalé s vyšší kvalifikací než mám sám a nebo přímo pro koncového spotřebitele.
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Náš právní řád, ten zná... Buď jsi OSVČ a potřebuješ i 8 anebo zákoník práce zná 3 druhy zaměstnávání. Trvalý pracovní poměr, smlouvu o dílo a práci na dohodu.

František Kosmák také zmiňuje možnost, kdy se dá oprávnění vyhnout.
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Dá se to udělat, máš tam X hodin za rok. Jde to takhle udělat, dohodou na provedení práce. To je čisté a nemusíš mít oprávění.. Nemusíš platit zdravotní pojištění, daně atd..


Další postřehy a zkušenosti Františka Kosmáka sledujte v následujících dílech videoseriálu V50.


Více podrobností o §6 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!


POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §6,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 15)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933