Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

#V50 §5 podle Oldřicha Morávka


Document Actions
#V50 §5 podle Oldřicha Morávka
Jak typického pětkaře popisuje Oldřich Morávek? Jak má podle Oldy vypadat odborná praxe pětkaře ve skutečné praxi? Přestože paragraf 5 není samostatná činnost, nějaká svoboda takového pracovníka asi existovat musí, ne? Zná Oldřich nějakého věčného pětkaře, který se ještě neupgradoval na vyšší paragraf? ... elektrikář pětkař nemá sedět na židli a koukat jak to dělá šestkař, jsou hlasy.. "pětkař nemůže nic dělat", "není na samostatnou práci" ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 8.06.2018
reklama


Takový člověk nemá v elektrotechnice co dělat ...



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Toto bylo z jiného dílu! Nyní se vraťme k tomu, jak typického pětkaře popisuje Oldřich Morávek!
Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
Já si myslím, že pětkař je plnokrevný elektrotechnik, akorát za ním má stát šestkař a koukat mu pod ruce, jestli nedělá blbosti. Ale montovat a sbírat praxi má přeci pětkař, když bude stát za šestkařem a nosit mu pivo, tak se nic nenaučí.

Jak má podle Oldřicha vypadat odborná praxe pětkaře ve skutečné praxi?
Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
Elektrikář pětkař nemá sedět na židli a koukat se jak to dělá šestkař, jsou hlasy "pětkař nemůže nic dělat", "není na samostatnou práci". Jak to, že ne? Je to elektrotechnik. Tady máš nářadí, práci a montuj. Začne od nejjednoduššího. Budeš mi holit konce kabelů, zapojovat zásuvky… ale má tu práci dělat. Podle mě pětka podle vyhlášky ho opravňuje k práci na zařízení pod napětím.

Přestože paragraf 5 není samostatná činnost, nějaká svoboda takového pracovníka asi existovat musí, ne?
Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
To, že za ním bude stát druhý, který mu bude koukat pod ruce a říkat co má dělat, to je druhá věc. Ale pětkař už je plnokrevný montér, který má montovat a může montovat i pod napětím.

Zná Oldřich nějakého věčného pětkaře, který se ještě neupgradoval na vyšší paragraf?
Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
Stejně jako ostatní paragrafy životnost 5 je 3 roky od přezkoušení, pak propadá. Jedinou podmínkou je vzdělání v elektrotechnice, tak polovina mých spolužáků je do teďka pětkařů, protože se oboru nevěnují.



Další zkušenosti z reálné praxe Oldřicha Morávka sledujte v následujících částech seriálu #V50!

Více podrobností o §5 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!



POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §5,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!




 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933