Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

#V50 §5 podle Františka Kosmáka


Document Actions
#V50 §5 podle Františka Kosmáka
Tajemný paragraf 5 by měl být jakousi přestupnou stanicí k paragrafu vyššímu. Ale vždy to tak nemusí být! František Kosmák popisuje, proč se může stát, že pracovník nechce přejít z §5 na §6. Co si počít s elektrikářem, který nechce následující paragraf 6 přijmout? Co znamená pokud někdo hovoří o pětkaři jako o ministrantovi? Pro myslivce je ministrantem mladý jelen, který si ještě neskočil. U elektrikáře je to něco podobného, ten si ještě nesáhl ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 6.06.2018
reklama



Věčného "pětkaře" nevím, ale často kluci nechtějí jít dál ...



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...


František Kosmák popisuje, proč se může stát, že pracovník nechce přejít z paragrafu 5 na paragraf 6.
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Nechce přijmout větší zodpovědnost. Je ve firmě, v provozu, provozní elektrikář a bojí se elektriky. Tak nechce mít 6, aby mohl jít něco spravit, sundat kryt, změřit, zkontrolovat, např. vytržený vodič, upálený.. opravit. Nechce, bojí se toho. Má lékařský posudek, že může. Zaměstnavatel se k tomu musí postavit. Těžko mu zaměstnavatel nařídí, že 6 musí udělat. On jí třeba splní teoreticky, ale bojí se toho.

Co si počít s elektrikářem, který nechce následující paragraf 6 přijmout?
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Člověk, který má strach ho nemůžeš nutit, to je otázka pro doktora, aby zaměstnavatel řekl svému smluvnímu lékaři. Podívejte se, mám tu člověka, co se bojí elektriky, co s ním. To ho nemůžeš násilím donutit. Já když jsem šel z padákové věže a viděl jsem 25 m dolů díru, dole malinké lidi. Tam mám skočit? Než jsem si to rozmyslel, tak mě výsadkář kopl do zadku a už jsem letěl.

Co znamená pokud někdo hovoří o pětkaři jako o ministrantovi?
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
To pochází z toho, když staří jeleni jsou v říji, tak ti mladí ometají okolo, dívají se jak to staří jeleni dělají a staří je nepustí k lani. On tam ministruje, to říkají myslivci. Pro myslivce je ministrantem mladý jelen, který si ještě neskočil. U elektrikáře je to něco podobného, ten si ještě nesáhl.



Další bohaté zkušenosti z elektrotechnické praxe Františka Kosmáka sledujte v následujících částech pořadu #V50!

Více podrobností o §5 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!



POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §5,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933