Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

V50 §4 ... může pracovat na zařízení bez napětí, říká Josef Vozobule


Document Actions
V50 §4 ... může pracovat na zařízení bez napětí, říká Josef Vozobule
Ve kterém okamžiku již §4 nestačí? Kdy má takový pracovník odmítnout pracovat? Při dynamice stavebních zakázek se počty zaměstnanců hodně mění a najatí brigádníci jsou často nezbytní. Co může takový pracovník při elektroinstalacích provádět? Držitel §4 je často považován za osobu neznalou s nižší kvalifikací. Ale to nemusí být vždy skutečnost. Pokud se kolem sebe pozorně rozhlédneme, vidíme tisíce požadavků na §6, i když ho podle předešlého tvrzení nepotřebují. Proč tedy takový zájem? Další hysterií, kterou můžeme sledovat, jsou rekvalifikace příbuzných oborů. Proč tomu tak je, když celá léta byly znalosti čtyřkařů dostatečné?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 26.09.2019
reklama


Poslechněte si Josefa Vozobule jak popisuje činnost držitele paragrafu 4



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
Uživatel paragrafu 4 už může být pracovník, který samostatně může pracovat na zařízení bez napětí. Může to být montér rozvaděčů, lidé co tahají kabely… to jsou práce na elektrickém zařízení, které se provádí bez napětí. Někdo po nich přijde, překontroluje to, zapojí to atd. to je typická čtyřka. Jediný rozdíl mezi 3 a 4 je tato práce a první pomoc. U trojky se první pomoc nevyžaduje, ale u 4 už ano.

Ve kterém okamžiku již §4 nestačí? Kdy má takový pracovník odmítnout pracovat?
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
Jakmile je potřeba provádět pod napětím jakékoliv měření, tak už je 4 nedostatečná. 5 je pracovník znalý, ale bez praxe. Pětkař může mít školu, ze školy má určité návyky, třeba provádění měření, takže teoreticky by neměl být problém při krátkodobém dohledu by neměl být problém práce dělat.

Při dynamice stavebních zakázek se počty zaměstnanců hodně mění a najatí brigádníci jsou často nezbytní. Co může takový pracovník při elektroinstalacích provádět?
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
U čtyřky je to jen otázka zacvičení člověka do činnosti. Pokud já budu vyrábět rozvaděče, není problém najít někoho, jednom práci ukázat a další bude dělat sám. To vůbec není důvod, proč za ním stát. následná kontrola by měla vše ukázat. Když se bude dělat na instalacích a někomu řeknu kabel půjde odsud sem, bude to takový a takový kabel, tak není problém, aby člověk s paragrafem 4 neudělal tak, jak mu to někdo nalinkoval a připravil.

Držitel §4 je často považován za osobu neznalou s nižší kvalifikací. Ale to nemusí být vždy skutečnost.
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
Pozor, paragraf 4 můžou mít třeba opraváři plynových kotlů. Firmy si sice vymysleli, že chtějí, aby měli šestky, ale on pod napětím nic nedělá. Ze zásuvky si to vypne, kotel vymění desky, zastrčí do zásuvky a vyzkouší. Teoreticky se s napětím nedostane do styku. To jsou lidé, kteří sestavují počítače. K napětí se nikde nedostane, jen musí dodržovat určité zásady beznapěťového provozu.

Pokud se kolem sebe pozorně rozhlédneme, vidíme tisíce požadavků na §6, i když ho podle předešlého tvrzení nepotřebují. Proč tedy takový zájem?
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
To je pravda, ale s tím jsem se setkal mockrát, že to vyplývá z jiného důvodu a to je, že jsme tu měli lidi, kteří řekli: „když nebudu mít šestku, oni mi nepřidají“. Jejich zaměstnavatel aniž by přemýšlel o čemkoliv, že to elektrikáři nejsou, jsou to lidé, co mají informatiku, tak jednoznačně řekne, když nebudeš mít 6, nepřidáme ti. Lidé tu stepují a vyžadují šestku i přesto, že na to nemají vzdělání a my ji jim neuděláme.

Další hysterií, kterou můžeme sledovat, jsou rekvalifikace příbuzných oborů. Proč tomu tak je, když celá léta byly znalosti čtyřkařů dostatečné?
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
Stačilo to všem firmám na klimatizace, ledničky… všem stačila čtyřka, protože veškeré činnosti byly bez napětí. Vytáhly ze zásuvky, něco tam dal, opravil… ale dnes se firmy sychrují a chtějí povinně šestky.




Pozorný uživatel si může povšimnout skutečnosti, že společnost v mnohých případech vyžaduje vyšší formální vzdělání než je ve skutečnosti potřebné. Sledujte další díly videoseriálu V50!

Více podrobností o §4 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!



POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §4,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 13)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933