Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: V50 §4 ... člověku s paragrafem 4 se dovoluje používat zkoušečku, vysvětluje překvapivě Jiří Sajner (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 10.10.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

V50 §4 ... člověku s paragrafem 4 se dovoluje používat zkoušečku, vysvětluje překvapivě Jiří Sajner


V50 §4 ... člověku s paragrafem 4 se dovoluje používat zkoušečku, vysvětluje překvapivě Jiří Sajner
Jak se dá popsat hranice, za kterou čtyřkař už nesmí jít? V okamžiku, kdy začnu ověřovat napětí, vezmu do ruky zkoušečku, tak pracuji na elektrickém zařízení, které je ... Z toho, co nyní zaznělo, lze nabýt přesvědčení, že místně provozní předpis může umožnit i jinak zakázané práce. Nebo co si máme představit? Já budu majitelem firmy a pravidla si nastavím tak, že člověk může pracovat na elektrickém zařízení pod napětím s plnou parádou. I čtyřkař? Jistě! já mu to dovolím. Vyučím ho a může ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 10.10.2019



Na neelektrikářský §4 se ptáme i Jiřího Sajnera, zakladatele vyhlášky 50. A není to poprvé, co nás překvapuje.


Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Jiří Sajner, bývalý pracovník odborného dozoru, Praha
To je člověk, který může obsluhovat elektrické zařízení a pracovat na elektrickém zařízení, které je bez napětí.

Jak se dá popsat hranice, za kterou čtyřkař už nesmí jít?
Jiří Sajner, bývalý pracovník odborného dozoru, Praha
V okamžiku, kdy by měl do ruky vzít zkoušečku a začal zkoušet, zda tam je či není napětí. V okamžiku, kdy začnu ověřovat napětí, vezmu do ruky zkoušečku, tak pracuji na elektrickém zařízení, které je pod napětím. Je to paradox, doma má kde kdo zkoušečku a ověřuje si, když mu to spadlo, jestli tam má napětí. To je jiná sféra. V okamžiku, kdy jsem pracovníkem organizace, tak musím respektovat pravidla, které tam jsou. Za předpokladu, že organizace s ohledem na absenci norem, které upravovali dřív pravidla hry, tzn. jak se má kdo chovat k elektrickému zařízení, jak respektovat povinnosti vyplývající z ČSN 343100 a celé té řady. Tato řada neexistuje, existuje překlad evropské normy, která nekoresponduje s tím, co jsme tu kdy měli. A má v sobě celou řadu ustanovení, která jsou chybná. U paragrafu 4 se zastavím v okamžiku, kdy by vzal do ruky zkoušečku.

Typický příklad, já jsem svého času pracoval v pražské stavební obnově a koordinoval jsem přeměnu napětí v Praze. Měli jsme pracovní čety, tam pracoval elektrikář, zedník, helfer, který pomáhal uklízet vysekané věci a chlapci, po nichž, to já jsem musel dát do pořádku, pravidla hry. Tím byli zařazeni do paragrafu 4 a ti mohli elektrikáři připravit… zasekat krabice, odsud posud natáhneš tři vodiče, zapojíš to. On pracoval pořád bez napětí, ale nesměl vzít do ruky zkoušečku. On byl v kategorii… tyto pravidla už neexistují, takže organizace, která ho zaměstnává musí mít vypracované místně provozně bezpečnostní předpisy, ve kterých musí mít vypracované názvosloví jako bylo dřív, aby mohli všichni myslet to samé. Musí mít stanovené pravidla hry, do jaké kategorie člověka zařadit dle vyhlášky 50 a co mu dovolí. Teoreticky se může stát, že v místním bezpečnostním předpise bude stát, že tomuto člověku s paragrafem 4 se dovoluje používat zkoušečku, aby mohl ověřit,zda když jde do zařízení, zda tam napětí není. To dřív bylo zakázáno, člověk nesměl vzít zkoušečku do ruky, protože té kategorii to nepříslušelo.

Z toho, co nyní zaznělo, lze nabýt přesvědčení, že místně provozní předpis může umožnit i jinak zakázané práce. Nebo co si máme představit?
Jiří Sajner, bývalý pracovník odborného dozoru, Praha
Já budu majitelem firmy a pravidla si nastavím tak, že člověk může pracovat na elektrickém zařízení pod napětím s plnou parádou. I čtyřkař? Jistě! já mu to dovolím. Vyučím ho a může vytahovat nožové pojistky, které jsou jinak stanovené, že je to charakter zařízení, který není pojmenováno jako obsluha a já mu to dovolím, vyškolím ho. Typické příklady těchto záležitostí byli domovníci na velvyslanectvích v zahraničí.

To byl člověk, který byl tzv. všeuměl, hodinový manžel. Musel umět všechno, vypadly pojistky, nahodil je. Velvyslanectví vypadla elektřina, tak musel zasáhnout. Lidi si museli vyškolit, byť to nebyl člověk té kategorie. Teď je to absolutně bez problému, když si to organizace naordinuje… a pozor. Když si vezme k ruce, já budu uznávat pravidla hry, které jsou stanoveny v překladu normy ČSN 50110, tak tento člověk může vykonávat i práce, které jsou charakterem práce pod napětím, byť by byl jen seznámený.




Tak co říkáte na tuto alternativu vy? Byli bychom rádi za vaši reakci v níže otevřeném diskusním tématu.
Sledujte další díly exkluzivního videoseriálu V50!

Více podrobností o §4 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!


POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §4,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.