Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

V50 §4 Pracovníci poučení


Document Actions
V50 §4 Pracovníci poučení
Pracovníci poučení jsou ti, kteří byli organizací v rozsahu své činnosti seznámeni s předpisy pro činnost na elektrických zařízeních, školeni v této činnosti, upozorněni na možné ohrožení elektrickými zařízeními a seznámeni s poskytováním první pomoci při úrazech elektrickým proudem ... Organizace je povinna stanovit obsah seznámení a dobu školení s ohledem na charakter a rozsah činnosti, kterou mají pracovníci uvedení v odstavci 1 vykonávat a zajistit ověřování znalostí těchto pracovníků ve lhůtách, teré předem určí. Seznámení, školení, upozornění a ověření znalostí podle ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 25.02.2019
reklama


Pohledy odborníků:

Do seriálu V50# a k §4 vyhlášky 50/1978 Sb. nám doposud odpověděli:


Znění §4:

Pracovníci poučení
§4

(1) Pracovníci poučení jsou ti, kteří byli organizací v rozsahu své činnosti seznámeni s předpisy pro činnost na elektrických zařízeních, školeni v této činnosti, upozorněni na možné ohrožení elektrickými zařízeními a seznámeni s poskytováním první pomoci při úrazech elektrickým proudem.

(2) Organizace je povinna stanovit obsah seznámení a dobu školení s ohledem na charakter a rozsah činnosti, kterou mají pracovníci uvedení v odstavci 1 vykonávat, a zajistit ověřování znalostí těchto pracovníků ve lhůtách, které předem určí.

(3) Seznámení, školení, upozornění a ověření znalostí podle odstavců 1 a 2 provede pro obsluhu elektrických zařízení organizací pověřený pracovník s kvalifikací odpovídající charakteru činnosti, a půjde-li o práci na elektrických zařízeních, pracovník s některou z kvalifikací uvedených v §5 až §9; pořídí o tom zápis, který pódepíše spolu s pracovníky poučenými.

Tento kvalifikační stupeň je ve svých požadavcích shodný s požadavky pro dříve platný kvalifikační stupeň osoby poučené. Upřesněním definice by již nemělo docházet k záměně tohoto kvalifikačního stupně s pracovníky seznámenými (§3 vyhlášky). Rozdíl těchto dvou kvalifikačních stupňů je zřejmý již z jejich definic uvedených v §3 a §4.
Definice kvalifikačního stupně je zpřesněna zejména o povinnost organizace seznámit pracovníky s předpisy pro činnost na elektrických zařízeních a školit je v této činnosti.




Organizace musí proto s přihlédnutím k charakteru a rozsahu činnosti vykonávané na elektrických zařízeních příslušného druhu a napěti předem stanovit, jak tyto povinnosti bude plnit, ještě dříve než zahájí školení těchto pracovníků.

Je vhodné, aby si organizace vypracovala pro jednotlivé skupiny poučených pracovníků písemnou formou osnovy, včetně časových údajů, tj. do kdy musí proběhnout školení, konkrétně pověřit pracovníky, kteří budou povinnosti organizace zajišťovat pro oblast obsluhy, a pověřit pracovníky, kteří zajistí povinnosti organizace pro oblast práce na elektrických zařízeních. Pověření pracovníci organizace musí pro svoji činnost dostat od organizace příslušné dispozice.Tyto požadavky se sice liší od dříve platných ustanovení uvedených v ČSN 34 3100, nejsou však požadavkem novým, protože vl. nař. č. 54/1975 Sb., kterým se provádí zákoník práce, ve svém § 35 písm. d) požaduje 'pravidelné ověřování znalostí pracovníků. Organizace je tedy povinna ve smyslu vyhlášky stanovit pravidelnost ověřování znalostí pracovníků.




Zpracovatelé vyhlášky zvažovali spolu s aktivem účastníků v připomínkovém řízení vyhlášky, zda je možné a účelné stanovit lhůty přímo a jednoznačně. Charakter činnosti na elektrických zařízeních je však v jednotlivých organizacích natolik odlišný, že je nutné ponechat rozhodnutí na organizaci, která vždy s přihlédnutím ke konkrétním podmínkám v organizaci stanoví lhůty sama. Znovu je třeba zdůraznit, že ještě před zahájením činnosti pracovníka na elektrických zařízeních musí být lhůty ověření jeho znalostí stanoveny. Tím se zabrání diskusím, zejména v případech úrazů nebo nehod, zda již měly nebo neměly být znalosti pracovníků ověřeny.

Stažení celého znění vyhlášky 50/1978 Sb. zde!
Více dílů videoseriálu #V50 o vyhlášce 50/78Sb. zde!




POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §4,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!



 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 13)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933