Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

V50 §4 ... může být někdo odečítající údaje ze zařízení, říká Michal Kříž


Document Actions
V50 §4 ... může být někdo odečítající údaje ze zařízení, říká Michal Kříž
Kde je hranice, za které pracovník s §4 už nesmí jít? V naší praxi vidíme zcela běžně osoby kvalifikované tímto paragrafem pracovat na soukromých elektrických zařízeních. Mohou si to dovolit v pracovněprávním vztahu také? Co například, pokud taková osoba poučená sama zhotoví prodlužovací přívod? Pokud někdo tvrdí, že si ho nechá zkontrolovat oprávněnou osobou, často zapomíná, že čas takové osoby také něco stojí. Tímto pohledem je zřejmé, že práce na elektrickém zařízení osobou znalou je nejen bezpečnější, ale často i mnohonásobně levnější ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 1.10.2019
reklama



Jak si vybaví pracovníka poučeného Michal Kříž? Ne vždy to musí být pracovník ve výrobě nebo na staveništi



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Michal Kříž, IN-EL, Praha
Může to být ten, který dělá jednoduché zkoušky na zařízeních, ze kterých odečítá z panelových přístrojů údaje, zapisuje je, dispečer to může být. Může dělat jednoduché kontroly nářadí spotřebičů.

Kde je hranice, za které pracovník s §4 už nesmí jít?
Michal Kříž, IN-EL, Praha
Kdyby musel pracovat na živých částech, nebo v těsné blízkosti živých částí. Tam by už měl mít aspoň pětku. Což by byl pracovník, co by pracoval pod dohledem zkušenějšího pracovníka.


A co v případě, že taková osoba poučená sama zhotoví prodlužovací přívod?
Michal Kříž, IN-EL, Praha
Měl by mu to zkontrolovat pracovník s vyšší kvalifikací.


Nejen, že se okamžik kontroly často vůbec neděje, ale také se často zapomíná, že i kontrola chce svůj čas, který něco stojí. Hranice mezi §4 a  §5 je pro elektrotechniku skutečně zásadní.


Sledujte další díly videoseriálu V50!


Více podrobností o §6 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!


POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §4,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 13)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933