Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: #V50 §2 podle Oldřicha Morávka (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 27.04.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

#V50 §2 podle Oldřicha Morávka


#V50 §2 podle Oldřicha Morávka
Jak vidí Oldřich Morávek ověřování zdravotní způsobilosti při zkouškách vyhlášky 50? Což takhle hendikepovaný hluchý elektrikář. Může mít také kladně potvrzenou zdravotní způsobilost pro práci na elektrických zařízeních? Kdo by měl podle Oldřicha Morávka potvrzovat zdravotní způsobilost konkrétního člověka? Existuje nějaká hranice mentálního zdraví či úsudku, kdy by měl elektrikář pověsit svou práci na hřebík? Další názory Oldřicha Morávka sledujte v další částech videoseriálu #V50!
Tým portálu Elektrika, ze dne: 27.04.2018



Jak vidí Oldřich Morávek ověřování zdravotní způsobilosti při zkouškách vyhlášky 50?




Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
Je schopen práce na elektrickém zařízení. Víc mě nezajímá. Co se týče mého osobního úsudku? Měl by být mentálně způsobilý, mít za sebe zodpovědnost a zvážit dopady své činnosti. Pak jsou to jen medicínské věci. Jestli bude mít arytmii srdce, budíka, epilepsii, to já nemám šanci zjistit, to mi musí napsat doktor, že má třeba výjimku, nebo si na něco musí dávat pozor. To já musím zohlednit a napsat do osvědčení.

Což takhle hendikepovaný hluchý elektrikář. Může mít také kladně potvrzenou zdravotní způsobilost pro práci na elektrických zařízeních?
Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
Proč by nemohl? Ten, kdo ho zaměstná a spolupracuje s ním to musí vědět. Musí počítat s tím, že když člověk neslyší, nebo má vadu. De facto těžká vada pro elektrikáře je barvoslepost.

Kdo by měl podle Oldřicha Morávka potvrzovat zdravotní způsobilost konkrétního člověka?
Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
Skvělá ženská, se kterou jsme si přehazovali předpisy. Já tvrdím podle tohoto předpisu, že je to takhle. Ne, já tvrdím podle tohoto předpisu, že to má být takhle. Bojovali jsme o to, jestli preventivní prohlídka má být u lékaře, který mi určí zaměstnavatel, nebo jestli to má být můj praktický lékař. Vyhrála. Ale já dodneška tvrdím, že tyto věci by měl dělat praktický lékař člověka, který ho má v ošetřování. Má jeho kartu, zná jeho zdravotní historii, vyšetření.  On si má doplnit specializovaná vyšetření, která k tomu potřebuje. Toto by měl zvažovat praktický lékař, rozsah kontroly.

Existuje nějaká hranice mentálního zdraví, či úsudku, kdy by měl elektrikář pověsit svou práci na hřebík?
Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
Přesně o tomhle je podle mě 50, která říká, ne co můžeš dělat, ale jestli jsi schopný sám zhodnotit rizika své práce a ve chvíli, kdy nejsi schopen zhodnotit rizika své práce a děláš revize i přesto, že na ně nemáš, přestal ses učit, je to tvůj boj a měl by zasáhnout státní dozor.


Další názory Oldřicha Morávka sledujte v další částech videoseriálu #V50!

Více podrobností o §2 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!



POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §2,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.