Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

#V50 §2 podle Františka Kosmáka


Document Actions
#V50 §2 podle Františka Kosmáka
Myslíte, že František Kosmák vnímá potvrzení zdravotní způsobilosti stejně jak tomu bylo zvykem poslední desetiletí? František Kosmák říká, že zaměstnavatel by měl deklarovat jakou konkrétní zdravotní způsobilost od pracovníka požaduje. Co elektrotechnik pracující jako OSVČ? On se sám vyšle k nějakému lékaři a požádá ho o razítko? Jaká vyšetření má lékař provést? A opravdu to ví každý lékař? Nebo je potřeba mu sdělit co potřebuji? Zatajit diagnózu také není řešení. Pokud se náhodou nestane nějaký úraz, může to projít. Často vidíme, že někteří odborníci přesluhují více než je zdrávo pro ně samotné i jejich okolí.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 30.04.2018
reklama




Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

František Kosmák říká, že zaměstnavatel by měl deklarovat jakou konkrétní zdravotní způsobilost od pracovníka požaduje.
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Zaměstnavatel. Ten je povinen ho poslat ke smluvnímu lékaři. A zaměstnavatel mu buď dá papír do ruky tohle si nech udělat, urči druh očkování, vyšetření se má podrobit. Zaměstnavatel mi napíše jakou má dosavadní anamnézu EKG, dýchací cesty, krevní tlak, oční pozadí, motorika vyšetření.

Co elektrotechnik pracující jako OSVČ? On se sám vyšle k nějakému lékaři a požádá ho o razítko?
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
On si musí zajistit odborného lékaře svého smluvního, který umí vyšetřit to, co potřebuje ke své činnosti. Tzn., elektrikář, tlakář, plynař a zdvihadlář.

Jaká vyšetření má lékař provést? A opravdu to ví každý lékař? Nebo je potřeba mu sdělit co potřebuji?
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Ve vyhláškách jsou 3 zásadní ministerstva školství, proto, jak má být posuzována zdravotní způsobilost učňům a studentům na elektrotechniku. Co se jim má vyšetřit. Když to bude potřeba, já to mám všechno. Doktorovi to klidně můžeš dát, aby mohl začít od píky, naučit se co dávno měl vědět. Ne aby se vyptával. Dělal vám EKG? Nedělal. Už nedává potvrzení, ale je to lékařský posudek.

Zatajit diagnozu také není řešení. Pokud se náhodou nestane nějaký úraz tak to může vyjít. Ale pokud se nestane úraz … Často vidíme, že někteří odborníci přesluhují více, než je zdrávo pro ně samotné  i jejich okolí.
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Já vím, je mi to známo. Na to je těžká konkrétní rada. Doktorka by měla umět odhadnout člověka už jak se na něj podívá.

Sledujte zkušenosti Františka Kosmáka v dalších dílech videoseriálu #V50!

Více podrobností o §2 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!



POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §2,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 13)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933