Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: V50# §19 podle Václava Černého (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.08.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

V50# §19 podle Václava Černého


V50# §19 podle Václava Černého
Nebyla by to žádná katastrofa, já se domnívám, že všechno setrvačností zůstává, ale osobně si myslím, že i když na to elektrikáři nadávají, každé tři roky musí chodit na přezkoušení. Oni se vyučí a musí se pravidelně školit ... Václav Černý se mezi řádky také zmiňuje, že vyhláška padesát není pouze o přezkoušení. Plzeňáci využívají vyžadované pravidelnosti školení po svém a dali tomuto rituálu více praktických důvodů, proč se účastnit. Pokud si někdo pokládá otázku "Kdo padesátku potřebuje?", stejně tak si můžeme položit otázku jinou: "Kdo by zrušením vyhlášky padesát profitoval?".
Tým portálu Elektrika, ze dne: 8.08.2018



Jsme v souladu, tzn., určitě by padesátkou nepadli elektrikáři.
Jak popisuje případné zrušení vyhlášky padesát Václav Černý z Plzně? Podle něj je vyhláška padesát prospěšná také z jiného důvodu než kvůli přezkoušení.



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Václav Černý
, ECPR, Plzeň
Nebyla by to žádná katastrofa, já se domnívám, že všechno setrvačností zůstává, ale osobně si myslím, že i když na to elektrikáři nadávají, každé 3 roky musí chodit na přezkoušení. Oni se vyučí a musí se pravidelně školit. Myslím si, protože se mění normy a že je v elektrice tolik změn, že to svůj účel má! Asi víte, že Slováci už nedělají zkoušky, ale musí pravidelně chodit na školení a musí za to zaplatit nemalé peníze. Je to jako dneska. Když se domluví tři do komise a napíšou si to mezi sebou, tak je to jako když přijde Slovák na nějaké školení nebo tam vůbec nepřijde, jen to zaplatí a má papír, že to udělal.

Poslechněte si, jak probíhá školení a přezkoušení v Plzni a jaké materiály účastníci dostávají ke studiu.
Václav Černý, ECPR, Plzeň
Snažíme se vydávat příručku, která je součástí školení. Základní věci, které zkoušíme mají v příručce. Příručku by měl mít u sebe, sám si nemůže pamatovat vše, co tu je. Vzdálenosti… on to má u sebe, umývací prostor, má ho tu nakreslený, co tam může nebo nesmí být. Nepamatuje si to, tak si příručku vezme jako osobní notes, koukne se na to a má to při ruce. Pro nás je důležité, aby on měl materiál. Ne, že sem přijde, dostane materiál, ze kterého jsou udělané testy a z toho také zkoušíme. To je pro mě důležité. Když někdo školí partyzánsky a nemá žádný podklad s sebou, nebo nemůže z ničeho studovat, tak to považujeme za necenné školení.


Co myslíte vy? Komu by mohlo prospět zrušení vyhlášky padesát bez náhrady? Alespoň my z dlouhodobého horizontu nikoho neznáme.

Sledujte zkušenosti Václava Černého, plzeňského odborníka v dalších částech tohoto megaseriálu!

Více podrobností o §19 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!


POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §19,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
V50 Videoseriál o vyhlášce 50/1978 Sb. - , - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.