Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: V50# §19 podle Josefa Nyklíčka (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 17.08.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

V50# §19 podle Josefa Nyklíčka


V50# §19 podle Josefa Nyklíčka
Jak by asi zareagovaly úřady, pokud by najednou vyhláška padesát zmizela? Víme, že rozhodnutí úřadů by mělo být centrální, všude stejné a s okamžitou platností. Na druhou stranu praxe ukazuje, že ne všechno je jasné, jak by mělo. V případě vyhlášky padesát by se patrně stalo něco nepředvídatelného. I vyhlášku samotnou si po čtyřiceti letech vysvětlují odbornící každý trochu jinak. Co by asi dělaly úřady? Co nám odpověděl Josef Nyklíček? Představy o živnostenském úřadu jsou u veřejnosti rozdílné ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 17.08.2018




Nevím jak to funguje dnes, já mám živnostenský list nějakou dobu, ale úplně jednoduše ... pokud by najednou zmizela vyhláška padesát z povrchu zemského, úřady by asi nic neřešily, říká Josef Nyklíček.



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...


Josef Nyklíček, RELS, Žamberk
Živnostenský úřad vám vystaví živnostenské oprávnění a vy děláte. Dál je to nezajímá, jestli máte osvědčení, nějakou kvalifikaci asi chtějí (maturitní vysvědčení) a pak to nikoho nezajímá.

Představy o Živnostenském úřadu jsou u veřejnosti rozdílné. To, co na trhu vidíme, prozrazuje, že pravidla nejsou tak známá jak by měla být.
Josef Nyklíček, RELS, Žamberk
Nepamatuji si, že by mě živnostenský úřad někdy kontaktoval, jestli mám oprávnění na revize, montáže, cokoliv jiného. Jednou mi napsali živnostňák na všechno možné, včetně přednášení i školení a dál se o to nikdo nezajímá. A to je špatně.


I když Živnostenský úřad vyhláška padesát nezajímá, existují instituce, které by mohly pracovníka bez platného osvědčení sankcionovat. Skutečnost, že se tak neděje, je věc druhá.

Sledujte zkušenosti Josefa Nyklíčka v dalších částech tohoto rozsáhlého pořadu.

Více podrobností o §19 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!


POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §19,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.