Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: V50 §18 Rekvalifikovaní mají často lepší znalosti než vyučení! Říká Ján Meravý (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 3.07.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

V50 §18 Rekvalifikovaní mají často lepší znalosti než vyučení! Říká Ján Meravý


V50 §18 Rekvalifikovaní mají často lepší znalosti než vyučení! Říká Ján Meravý
Potřebné vzdělání osoby znalé s vyšší kvalifikací je pro mnoho žadatelů dostupné pouze jako rekvalifikace schválená ministerstvem školství. Přes to všechno se živí domněnky, že nějaké výjimky existují. Zvláště prý, když na Slovensku to možné je. Víme, že na Slovensku tamní nařízení vlády je odlišné, ovšem základní principy zůstávají stejné. Ján Meravý nám popisuje situaci. U nás máme samozřejmě rekvalifikace, ale zcela odlišné. Jak dlouho a jakým způsobem takové dodatečné vzdělání probíhá na Slovensku?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 3.07.2019







Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Víme, že na Slovensku tamní nařízení vlády je odlišné, ovšem základní principy zůstávají stejné. Ján Meravý popisuje situaci
Ján Meravý, Lightning, Trenčín Slovensko
Bylo to i u nás, ale výjimky se většinou nepovolují, protože každý má možnost se vzdělávat a existují možnosti, když někdo není elektrikář, tak se dá, jsou organizace vzdělávací , většinou to dělají vysoké školy, takže se dá udělat za jeden rok výuční list.

I u nás máme samozřejmě rekvalifikace, ale zcela jinak. Jak dlouho a jakým způsobem to probíhá na Slovensku?
Ján Meravý, Lightning, Trenčín Slovensko
Je to zhruba 10 měsíců a v každém měsíci jeden týden se školí na škole a tam je výhoda, že profesoři a docenti ho neučí složitou cestou, ale ukážou mu podstatu fyzikální problematiky. Tito lidé jsou, měl jsem možnost být v takové komisi, zkoušeli jsme tyto lidi a byl jsem šokovaný, fantastické vědomosti měli. Znali problematiku. Dnes z učňovské školy vyjde člověk a nezná fyzikální podstatu. Nemá mu to kdo říct. On se něco naučil, ale skutečnost je jiná.

Více podrobností o §18 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!


POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §18,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.