Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: V50 §18 Mají nějaké vyjímky cenu, když existují akreditované kurzy? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 11.09.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

V50 §18 Mají nějaké vyjímky cenu, když existují akreditované kurzy?


V50 §18 Mají nějaké vyjímky cenu, když existují akreditované kurzy?
... ptá se Jaroslav Melen. Co napadne Jaroslava Melena, pokud vyslovím výjimka dle paragrafu 18? Co Jaroslav říká na novodobé alternativy dílčího vzdělání, kdy se uvažuje, že vodoinstalatér má být oprávněn odpojit nebo připojit vyměňovaný bojler sám? Copak lze uvažovat o tom, že pracovník, který nezná žádné širší znalosti o elektroinstalaci, zapojuje přívody nízkého napětí elektrických spotřebičů? Všimněte si prosím světového trendu, že dávné dovednosti běžných elektrikářů se dnes za určitých pravidel přenechávají jiným profesím. Třeba proto, aby elektrikář mohl být tím expertem v oblastech, na které jiné profese skutečně nemají tolik znalostí.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 11.09.2019






Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...


Co napadne Jaroslava Melena pokud vyslovím vyjímka dle paragrafu 18?
Jaroslav Melen, Trutnov
Tam bylo ze vzdělání a z praxe...

Velkou otázkou je, zda má dnes, v době, kdy existují desítky různých akreditovaných oborů ještě udělovat vyjímky.
Jaroslav Melen, Trutnov
Já jsem také proti.

Na druhou stranu co Jaroslav říká na novodobé alternativy dílčího vzdělání, kdy se uvažuje, že vodoinstalatér má být oprávněn odpojit nebo připojit vyměňovaný bojler sám?
Jaroslav Melen, Trutnov
To platilo v zákonu 31, článek 33 osoby poučené, pracovat na částech zařízení bez napětí v blízkosti napětí, na částech pod napětím pracovat nesmějí. Omezení v tomto bodě uvedená se netýkají jednoduchých prací, které jsou určeny pracovním návodem, schváleným příslušným státním dozorem. To se dělalo, dávali jsme výjimky. Mohl, když předložili návod… já jsem dělal pro chlaďaře, on potřeboval vyměnit kompresor.

Copak lze uvažovat o tom, že pracovník, který nezná žádné širší znalosti o elektroinstalaci, zapojuje přívody nízkého napětí elektrických spotřebičů?
Jaroslav Melen, Trutnov
Dělaly se návody, já jsem je schvaloval, dělal jsem pro kancelářské stroje, chlaďaře,.. jde to. A dnes plynař, plynový kotel, to je to samé, to není nic složitého, když je to tam barevně vyznačené, co a jak má udělat, má měřák, kterým to prokazatelně, je poučený všechno udělá, umí. Na co tam hnát dalšího člověka.

Všimněte si prosím světového trendu, že dávné dovednosti běžných elektrikářů, se dnes za určitých pravidel přenechávají jiným profesím. Třeba proto, aby elektrikář mohl být tím expertem v oblastech, na které jiné profese skutečně nemají tolik znalostí.


Více podrobností o §18 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!



POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §18,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.