Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: V50 §18 Strojař se považuje za příbuzného s malým P, podotýká František Kosmák (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 3.05.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

V50 §18 Strojař se považuje za příbuzného s malým P, podotýká František Kosmák


V50 §18 Strojař se považuje za příbuzného s malým P, podotýká František Kosmák
V tomto díle jsme se Františka Kosmáka neptali na výjimky v instalacích, ale na výjimky ze vzdělání a praxe dle paragrafu 18, vyhlášky padesát. František Kosmák ve svém vyprávění popsal, jak se strojaři dostali v Brně k elektrice a nezapomněl přidat veselou historku ze své praxe. Zajímal nás také rozdíl mezi paragrafem 11 a 18, tedy mezi zvláštními případy a výjimkami. Opravdu v minulosti nějaké výjimky existovaly? Ptáme se proto, že jsme doposud nenašli nikoho kompetentního, kdo by podobné výjimky udělené v minulosti potvrdil ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 3.05.2019






Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...


František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Naposledy jsem slyšel o možnosti udělit výjimku minulý týden od revizních techniků, že před zásuvky, ze kterých je připojena lednička, mrazák počítače… že nemusí být proudový chránič 30mA.

V tomto díle jsme se samozřejmě Františka Kosmáka neptali na výjimky v instalacích, ale na výjimky ze vzdělání a praxe dle paragrafu 18, vyhlášky padesát
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Ty už se neudělují. 
A kdy jste naposledy slyšel, že se udělila?
Naposledy někdy v roce 2000. Neměl elektrikářské, ale měl na strojárně tuším tři semestry elektriky. Strojař se považuje za příbuzného s malým P.

František Kosmák ve svém vyprávění popsal, jak se strojaři dostali v Brně k elektrice a nezapomněl přidat veselou historku ze své praxe.
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Jak průmysl v Brně vznikal, prvně teklo 5 vodotečí po Brně, pak se na nich postavili fabriky textilní, transmise nemohou donekonečna být, všechno se vyvíjí, jako vyhláška 50, takže se přešlo na elektriku. Takže strojírenství, elektrotechnika v Brně. Výjimka potom se přecházelo, strojař se v určitých případech uznal. A teď, mimo soutěž, pokud je to možné přetrhnout, jsem viděl bez výjimky ze zedníků z JZD Komín, že měli osvědčení na hromosvod, na revize.

Vidím, že jsme národ mnoha povolání. Ale zpět. Ještě nás zajímal rozdíl mezi paragrafem 11 a 18, tedy mezi zvláštními případy a výjimkami.
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
No měli. Byli to revizáci - zedníci z JZD z Komína.
Kdo jim to potvrdil?
To už radši nebudu říkat.




Další postřehy a zkušenosti Františka Kosmáka sledujte v následujících dílech videoseriálu V50.

Více podrobností o §18 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!


POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §18,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.