Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

V50# §17 Někdo odpoví na otázku v testu špatně, ale v ústní části to vysvětlí dobře, říká Petr Létal


Document Actions
V50# §17 Někdo odpoví na otázku v testu špatně, ale v ústní části to vysvětlí dobře, říká Petr Létal
Co si myslí o jednotných a předem známých otázkách k vyhlášce padesát Petr Létal z olomouckého Solid Teamu? Proč otázky nikde nejsou? Jak se v  Olomouci připravují otázky k testům, když se přezkušující komise dozví v  jaké oblasti se přezkušovaný pohybuje? Někdo odsuzuje testy jako relevantní ukazatel znalostí. Jak k tomu přistupuješ? Dobré školení a přezkoušení je takové, které v nás zanechá něco nového. Ale pořadatelů takových vzdělávacích událostí je u nás hodně málo.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 4.12.2018
reklama





Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Co si myslí o jednotných a předem známých otázkách k vyhlášce padesát Petr Létal z olomouckého Solid Teamu? Proč ty otázky nikde nejsou? 
Petr Létal Solidteam Olomouc
Protože práce na elektrickém zařízení je obrovsky široká. Otázek by bylo strašně moc a člověk by si musel vybrat podle zaměření, které dělá. Kdyby byl balíček otázek, řekněme 1000 a byly by rozsortovány kabely, stroje, nářadí, spotřebiče, instalace atd. … Člověk podle toho co by měl za kvalifikaci, tak by si musel z toho vyzobat otázky.

Jak se v Olomouci připravují otázky k testům, když se přezkušující komise dozví v jaké oblasti se přezkušovaný pohybuje?
Petr Létal Solidteam Olomouc
Je to těžká práce vymyslet. Otázka, aby odpověď nebyla hned jednoznačně identifikovatelná jako nejdelší je správně, nebo 2 blbosti. Proto se otázky vypracovávají velice těžko. Člověk musí vědět co dělá, zeptat se ho a 2 chybnými odpověďmi ho dovést k myšlení, aby se zamyslel. Která je úplně správně? Kolikrát, když vytvoříme takovou otázku a člověk nám špatně odpoví, obhajuje svoji odpověď a vysvětlí to dobře. Myslel to trochu z jiné stránky a já musím říct, vlastně máte také pravdu. Vytvoření takové otázky a odpovědi špatné, to je těžké. Každý to může chápat trochu jinak.

Někdo odsuzuje testy jako relevantní ukazatel znalostí. Jak k tomu přistupuješ?
Petr Létal Solidteam Olomouc
Je to základní stupínek. Testy jsou postavené tak, je to o tom, že my máme pomůcky, takže máme nějakou publikaci a na konci máme otázky. Spousta lidí se nás ptá, kde jsou vyhodnoceny správné odpovědi. Já říkám, že tam nejsou a nikdy nebudou. Proč? Já bych si to chtěl zkontrolovat. Já říkám ne. Vy byste si tu knížku otočil a našrotil se jen odpovědi. Slibuji, že když přečtete publikaci, tak na otázky dokážete odpovědět. Jestli ne, tak o tom můžeme diskutovat.

Dobré školení a přezkoušení je takové, které v nás zanechá něco nového. Ale pořadatelů takových vzdělávacích událostí je u nás opravdu hodně málo.
 
Další praktické zkušenosti a pohledy Petra Létala, sledujte v následujících částech videoseriálu V50!


Více podrobností o §17 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!



POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §17,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 15)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933