Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

V50# §17 Základní otázky k vyhlášce padesát najdete v 1150 normách, říká František Kosmák


Document Actions
V50# §17 Základní otázky k vyhlášce padesát najdete v 1150 normách, říká František Kosmák
Nezřídka se na naši redakci obrací elektrotechnici s dotazy, kde naleznou otázky a odpovědi ke zkouškám podle vyhlášky 50. Co za odpověď prozradil František Kosmák? Možná trošku šokující, ovšem ve skrze technicky správná. Pokud by žadatel nechtěl čerpat z Františkem doporučených zdrojů, jakou literaturu lze doporučit? Protože podléhá časové zkáze! O přednáškách Františka Kosmáka slýcháváme, že jsou velice poučné, interaktivní a někdy i hodně drsné. Jaký má František Kosmák pedagogický systém?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 28.11.2018
reklama





Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...


Nezřídka se na naši redakci obrací elektrotechnici s dotazy, kde naleznou otázky a odpovědi ke zkouškám podle vyhlášky 50. Co za odpověď prozradil František Kosmák?
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Jsou obsaženy v základním souboru norem. Těch je zhruba 1150 a příslušné legislativy. Legislativních předpisů je kolem 12. Tam jsou všechny obsahy.

Ale to asi nebude ta odpověď, kterou tazatel čeká.
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Čímž mu posloužíš, protože on si řekne, to je bordel, já se nic nedozvěděl. Buď mu to zapne a bude se učit, najednou bude objevovat nový svět, že existuje norma, jak to vypadá v koupelně a i přesto nenajde tabulku, bude muset pátrat dál. Vy jí tam dáváte, proč jí tam dáváte? Proč  ty mi říkáš, že baterka nemusí být pospojovaná, když tady je napsáno všechny vodivé části...

Jakou literaturu lze doporučit? Protože i ta podléhá časové zkáze!
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Já se teď držím striktně toho, že na školeních používám prezentaci primárních zdrojů informací. Žádné články, jen normu a právní předpis. Je to černobílé, suché, ale je tam jádro.

O přednáškách Františka Kosmáka slýcháváme, že jsou velice poučné, interaktivní a někdy i hodně drsné. Jaký má František Kosmák pedagogický systém?
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Já začínám tím, že lidem nevidím do hlavy. Nemám absorbér, aby mi odečetl frekvenci, na kterou jedou jejich mozky, takže se musím trefovat. Jak to chceš dělat jako pedagog jinak než člověka vtáhnout násilně do společného jednání. Takže se ptám, jak to udělat. On je nucen, neví, kdy ho vytáhnu. Tímto se snažím lidi dostat do jednání. Přestali myslet na další věci, kde má co vyfakturovat a jestli nezapomněl napsat IČO, takže z tohoto ven a jdeme na věc.

Ovšem pokud jdete netradiční cestou k zaujetí pozornosti, nemusíte vždy sklidit potlesk. 
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Jsem se ptal jednoho před celou třídou, říkám chlapi jsme si rovni, jsme elektrikáři. Nevím, řeknu nevím, dozvím se to. Druhý co to věděl, se mi nesmí vysmívat, to je hanba. Takhle dělbou práce. A on mi řekl na rozdíl od druhých, že fáze se dnes může připojovat vpravo, že to není problém, akorát že to všude musí být jednotně. Říkám, kdo vám to říkal. Já jsem byl na školení, tam to říkali. Byl to starší pán. Říkám, tak mu řekněte že je to blbost, ať se to naučí nejprve on, než bude někde něco roztrušovat. Chlap druhý den nepřišel a přišla stížnost, že byl ponižován. Že ho lektor otázkami ponižoval. Jak chce pokročit, tam slyší blbost, kterou má v hlavě a obhajoval to, že to slyšel. To mě utvrdilo v tom, že vyvarovat se jakékoliv prezentaci, obrázku, nebo firem, i kdyby to jako grafika bylo sebevábivější…  suchou literu a tu číst. To jsou koncentráty, není tam jen jedna věta, je tam toho plno. Hierarchie závaznosti každé věty začíná prvními slovy, tam je to nejdůležitější. Když si se mnou každý přečte stejnou větu a najednou slyšíš, že to každý chápe jinak.




Další zkušenosti a postřehy Františka Kosmáka sledujte v následujících částech videoseriálu V50.


Více podrobností o §17 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!



POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §17,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!





 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 15)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933