Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

#V50 §16 podle Václava Černého


Document Actions
#V50 §16 podle Václava Černého
V této části videoseriálu #V50 popisuje Václav Černý, jak v Plzni probíhá obecná část přezkoušení z vyhlášky padesát. V každém školení a přezkoušení se liší část z provozně bezpečnostních předpisů. Jak tuto část řeší v Plzni? Nejvíce se zaměřujeme na nejčastější ochranu před úrazem, říkáme tomu automatické odpojení od zdroje. Já jim vysvětluji, že je to stejné jako nulování. Dřív to bylo samočinné odpojení od zdroje pak ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 30.05.2018
reklama


V této části videoseriálu #V50 popisuje Václav Černý, jak v Plzni probíhá obecná část přezkoušení z vyhlášky padesát.


Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Václav Černý
, ECPR, Plzeň

Bohužel máme zaměření, když školíme lidi, jsou tu z různých firem, přednostně bezpečnost, první pomoc a základní normy. Základní normy jen v principu, aby pochopili, co to dělá, jaké máme ochranné opatření a jak se to změnilo oproti dřívějšku, už jsem tu uvedl, že bylo bezpečné malé napětí 10mA, tak to říkáme, že už dávno neplatí. Nejvíce se zaměřujeme na nejčastější ochranu před úrazem, říkáme tomu automatické odpojení od zdroje. Já jim vysvětluji, že je to stejné jako nulování. Dřív to bylo samočinné odpojení od zdroje pak automatické, pořád je to stejné. Spočívá to v tom, když se dotknete živé části, tak nezabíjí napětí, ale proud. Přes vás přejde sebemenší proud a je nebezpečný. Toto je obecné, které školíme důrazně, aby pochopili, že si musí dávat pozor.

V každém školení a přezkoušení se liší část z provozně bezpečnostních předpisů. Jak tuto část řeší v Plzni?

Václav Černý, ECPR, Plzeň
Pokud se týká jejich zaměření, jejich bezpečnostních předpisů, které mají, to už jsem zdůraznil, že my v přihlášce co nám vyplňují, se zaručují za to, že je zaměstnavatel proškolí v jejich specifikách, který mají. Oni tam můžou mít svoje místní bezpečnostní předpisy, které my neobsáhnem a neznáme. A není to tak, že bychom se učili jejich předpisy, když přijedou z nějakého podniku. To neděláme.



Sledujte další praktické zkušenosti z přezkoušení vyhlášky padesát v následujících dílech seriálu #V50!

Více podrobností o §16 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!



POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §16,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

V50 Videoseriál o vyhlášce 50/1978 Sb.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933