Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: #V50 §16 podle Petra Létala (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 25.05.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

#V50 §16 podle Petra Létala


#V50 §16 podle Petra Létala
Kdo je povinen seznámit školitele se zaměřením přezkušovaných osob? Jak a v čem se podle Petra Létala jednotlivá přezkoušení liší? Na toto téma odpovídá Petr Létal z olomouckého školícího centra SOLID Team! ... elektrika je velmi široká a mluvit se o ní dá z různých stran. Aby to mělo význam pro lidi, je potřeba napřed zjistit co dělají. Tam je to zadání. Jestli vyrábí rozvaděče, nebo tahají kabely, nebo programují nějaké zařízení ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 25.05.2018



Petr Létal podrobně popisuje důležitost potřeby seznámit se s přesným zaměřením přezkušovaných.



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Petr Létal Solidteam Olomouc
Ze zkušenosti je to tak, že člověk, co má vyhlášku školit, má mít kvalifikaci, měl by navštívit pracoviště potencionálních posluchačů a seznámit se, jakým způsobem oni s elektrickým zařízením přichází do styku a co dělají. Elektrika je velmi široká a mluvit se o tom dá z různých stran. Aby to mělo význam pro lidi, je potřeba napřed zjistit co dělají. Tam je to zadání. Jestli vyrábí rozvaděče, nebo tahají kabely, nebo programují nějaké zařízení.

Kdo je povinen seznámit školitele se zaměřením přezkušovaných osob?
Petr Létal Solidteam Olomouc
Co se týká 50, vždy je to otázka zaměstnavatele. Pokud zaměstnavatel není schopen, tak teprve sahá do externisty. Když já, jako zaměstnavatel mám tuto povinnost a sahám do externisty, chci to mít kvalitní, tak musím vybrat takového, který toto udělá, aby z toho nebylo jen "mám papír, mám čárku".

Jak a v čem se podle Petra Létala jednotlivá přezkoušení liší?
Petr Létal Solidteam Olomouc
Ano. Základ je pro všechny stejný,  ochrana, barvy vodičů, určitě základ je společný pro všechny. Pak je potřeba zaměřit na to, co lidi dělají. Jednak proto, že se jich to týká, i 50 je většinou chápána tak, že 6 znamená, že můžu dělat všechno. Nemůžu. I v zápise potom je řečeno, z čeho byl člověk školen a přezkoušen a on by se měl držet obsahu. Ne, že mám paragraf 6 a právě proto musí být školení omezeno na to, co člověk dělá.



Sledujte další názory Petra Létala v následujících dílech megaseriálu #V50!

Více podrobností o §16 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!



POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §16,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.