Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

#V50 §16 podle Oldřicha Morávka


Document Actions
#V50 §16 podle Oldřicha Morávka
Co vše je potřeba k přezkoušení doložit? Kameru jsme namířili na našeho nejmladšího respondenta. Jak je to v případech, kdy se školení provádí pro jednotlivce, kterým ho nemůže zajistit zaměstnavatel sám? Co vše obsahuje zápis o školení a přezkoušení? Liší se postup Oldřicha Morávka od jiných zavedených školení nebo plně koresponduje se zvyklostmi v ostatních krajích?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 23.05.2018
reklama



V tomto díle seriálu uslyšíte postup Oldřicha Morávka při tvorbě otázek k přezkoušení z vyhlášky 50 ...



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
Prvně mě zajímá, do jakého parametru chtějí proškolit. Pokud je šestkařem, můžeme se o tom bavit. Pokud chtějí něco vyššího, už je povinnost to oznámit na státní úřad inspekce práce a to musíme dát s nějakým časovým předstihem a  připravit zkoušky tak, jak mají být.

Co vše je potřeba k přezkoušení doložit?
Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
Jsou potřebné doklady. Vzdělání, já si myslím, že zdravotní způsobilost, to je na diskusi.. je spousta hlasů že ne, ale uvidíme, a praxe. Domluvíme se, jakým způsobem mi to doloží a podle stupně odbornosti musí proběhnout školení.

Jak je to v případech, kdy se školení provádí pro jednotlivce, kterým ho nemůže zajistit zaměstnavatel sám?
Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
Pokud je to pro konkrétní firmu, tak chci, aby u toho byl jejich bezpečák. Pokud děláme školení sami, tak těžko budu školit místní předpisy, protože každý mi přijde odjinud, ale ptáme se lidí co dělají, kde dělají a snažíme se výklad přizpůsobit jejich konkrétnímu zaměření.

Co vše obsahuje zápis o školení a přezkoušení?
Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
Jsou různé metodiky ISO certifikátů, kde musím dát dohromady jmenování zkušební komise, musím jim dát osnovu školení, tak abychom to pro případné auditory mohli doložit. Byli jmenováni tito, přezkušovali tito lidé, osnova byla v takovém pořadí, první pomoc, všeobecné předpisy, legislativa v takovém rozsahu...



Další zkušenosti Oldřicha Morávka s plněním obsahu vyhlášky 50 sledujte v dalších částech videoseriálu V50!

Více podrobností o §16 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!



POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §16,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933