Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

#V50 §16 podle Jiřího Sajnera


Document Actions
#V50 §16 podle Jiřího Sajnera
Kdo, jakým způsobem a s jakými schopnostmi podle Jiřího Sajnera v době vzniku vyhlášky 50 například provedl seznámení pracovníků podle §3? Představme si, že žijeme v roce 1979. Co všechno potřebujeme k přichystání školení a přezkoušení pro konkrétní paragraf a druh činnosti? Nač je dobré pamatovat při seznamování pracovníků? V dalším díle videoseriálu #V50 se dozvíte, že některé paragrafy lze přeskočit!
Tým portálu Elektrika, ze dne: 9.05.2018
reklama



Kdo, jakým způsobem a s jakými schopnostmi podle Jiřího Sajnera v době vzniku vyhlášky 50 například provedl seznámení pracovníků podle §3?



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...


Jiří Sajner, bývalý pracovník odborného dozoru, Praha
Člověk musí být dostatečně kvalifikovaný, aby této kategorii lidí vysvětlil, co smí a nesmí a jak má postupovat je potom uvedeno v zápise o tomto seznámení a zápis podepíše ten, kdo seznámení provedl a ten, kdo byl seznamován. Musíme si uvědomit, že pravidla hry platí pro všechny stupně odborné způsobilosti, které jsou ve vyhlášce dané.

K přichystání školení a přezkoušení pro konkrétní paragraf musí organizace zajistit a připravit obsah školení.
Jiří Sajner, bývalý pracovník odborného dozoru, Praha
Organizace musí pro lidi připravit zaškolení, prověřit je, mají obvykle určitého garanta, který je odborně zaškoluje s příslušným stupněm odborné způsobilosti a ten je připraví. Organizace je hlava, která musí přes své odborné pracovníky zajistit a vypracovat, co je pro konkrétní činnost. Ještě naváži, to je otázka obsahu místních provozně bezpečných předpisů.

Na co je dobré pamatovat při seznamování pracovníků?
Jiří Sajner, bývalý pracovník odborného dozoru, Praha
Důležité je, že se neuznává prezenční listina jako dokument. Musí to být zápis. Ten se dělá až v okamžiku, kdy to celé proběhne. Já jsem se dostal jako soudní znalec do několika sporů, kdy organizace argumentovala prezenční listinou. Člověk přijde na seznamování, někdo mu zavolá a odvolá ho. Už se nevrátí. Je v prezenční listině, protože když přišel, tak se podepsal a pak odešel. Proto je řečeno, že se píše zápis. Zápis je něco jiného než prezenční listina. To je důležitý moment. Já jako soudní znalec v jednom případě jako 7. v pořadí vysvětlil, že dikce je taková a organizace musí doložit, že člověka seznámila, jak má konat. Ona navíc falšovala prezenční listinu, že to bude stačit. Člověk prokázal, byl napsán jako poslední a v té době byl někde úplně jinde.

V dalším díle videoseriálu #V50 se dozvíte, že některé paragrafy lze přeskočit!

Více podrobností o §16 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!



POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §16,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933