Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

#V50 §16 podle Jána Meravého


Document Actions
#V50 §16 podle Jána Meravého
Jak se tvoří otázky k přezkoušení pro práci na elektrických zařízeních na Slovensku popisuje soudní znalec Ján Meravý. Jak na Slovensku školí místně bezpečnostní předpisy pro konkrétní pracovníky? Jaká je situace u našich sousedů na Slovensku po té, co se tamní předpisy na rozdíl od našich již mnohokrát inovovaly? Máte nějaký odhad jak se situace bude vyvíjet u nás?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 11.05.2018
reklama


Jak se tvoří otázky k přezkoušení pro práci na elektrických zařízeních na Slovensku, popisuje soudní znalec Ján Meravý




Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Ján Meravý, Lightning, Trenčín Slovensko
Na Slovensku jsou odborné školitelské organizace a ty si obsah tvoří sami. Neexistuje centrální organizace, což je možná na škodu, protože úroveň je jiná. Školící střediska mají rozdílné úrovně. Někde to mají, že to odfliknou, někde to mají zpracované poctivě a tvrdě, že je někdy problém udělat zkoušky. Sami si to vytvoří. Když je tam pořád stejný, fundovaný  člověk, který to dělá roky, tak proti tomu nemám nic. Ale pokud je to jen někdo, kdo si za večer udělá otázky, tak to je velmi chabé.

Jak se na Slovensku školí místně bezpečnostní předpisy pro konkrétní pracovníky?
Ján Meravý, Lightning, Trenčín Slovensko
Toto je nedokonalost, že tam není předpis, odborníci by měli stanovit, co by mělo být obsahem. Ale školící organizace by měla tyto věci vědět. Měli by umět posoudit co je důležité. Tak jako u vás v paragrafu 4 je jiné, když budu školit sekretářku nebo skladnici a je jiné budeme-li školit řidiče nákladního auta, nebo jeřábu.


Sledujte další zkušenosti Jána Meravého v následujících částech videoseriálu V50!

Více podrobností o §16 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!




POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §16,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933