Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

#V50 §16 podle Františka Kosmáka


Document Actions
#V50 §16 podle Františka Kosmáka
František Kosmák popisuje jakým postupem vznikají body školení a přezkoušení z vyhlášky 50. Pokud se tedy zaměstnavatel obrátí na odbornou vzdělávací agenturu, jak ta bude vědět, z které části elektrotechnického spektra má pracovníka proškolit a přezkušovat? A co dělat pokud žádnou agenturu pořádající tato školení neseženeme? Pokud nalezneme správnou agenturu, jak proškolí pracovníka z konkrétních provozně bezpečnostních předpisů?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 1.06.2018
reklama



O nadměrné regulaci jsem už mluvil. Já budu dělat bytovky. Vím, co mě tam čeká jako dodavatel. Dejme tomu, že budu ředitelem stavební firmy, která má dělat bytové domy.



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

František Kosmák popisuje jakým postupem vznikají body školení a přezkoušení z vyhlášky 50.
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Bude tam i elektrika. Vytáhnu si někoho, kdo mi elektriku bude řídit. O něm musím mít důkaz, že tomu rozumí. Budu se snažit, abych měl projektanta, který má autorizaci ČKAITu, ale to nevím, jak je na tom odborně. To mi těžko někdo potvrdí. Nebo budu mít sólistu a bude to dělat jako sub práci pro někoho. Tam už je větší šance, že jeho chyby neprojdou. Pak si vezmu někoho za montážníky. Mistra, nebo parťáka u něho musím mít člověka. Když ho nemám, požádám agenturu, která má oprávněná z ministerstva školství, že může školit, zkoušet a tam si ho nechám proklepnout.

Pokud se tedy zaměstnavatel obrátí na odbornou vzdělávací agenturu, jak ta bude vědět, z které části elektrotechnického spektra má pracovníka proškolit a přezkušovat?

František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Jestliže je to odborná agentura a školí mi elektrikáře, tak se zeptám, jestli mívají i druh zařízení, jaký hodlám zhotovit. Oni řeknou ne, to my neděláme, děláme strojírenství. Já řeknu, kdo dělá stavařinu. To dělá někdo jiný. Tak budu hledat takového odborníka, který mi řekne, jak se v bytech mám chovat.

A co dělat pokud žádnou agenturu pořádající tato školení neseženeme?
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Když nebudu mít nikoho, tak jsem zaměstnavatel a zaměstnávám lidi a musím vědět právní předpisy, že zákon 309 z roku 2006 říká, že zaměstnavatel nesmí zaměstnat lidi, kteří nemají požadovanou odbornost a zdravotní způsobilost. A je na něm, jak si poradí.

Pokud nalezneme správnou agenturu, jak proškolí pracovníka z konkrétních provozně bezpečnostních předpisů?
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Když mám k dispozici bezpečáka pro obecnou bezpečnost, tak vezmu obecnou bezpečnost. Je to ochrana před úrazem, abychom si to upřesnili. U nás je bezpečnost široký pojem. V 19. století na konci se hlídala bezpečnost jedna jediná - před požárem. Začátkem 20. století do toho přišly úrazy. Tak se hlídá ochrana před úrazem. Jen se to přeměnilo, protože se nestaví dřevěné stavby, i když se dnes začínají dřevostavby, ale dominantně se stavěly objekty ze dřeva, tam bylo nebezpečí. Dnes je to naopak. Chráníme před úrazem živou bytost a já se musím rozhodnout jakou. A potom před požárem, to je charakter povinností. Na to, jak se kladou kabely, jak se jistí, aby to nebylo přehnané, jak se volí charakteristiky, to jsou detaily a je to všechno bezpečnost.



Další odborné pohledy Františka Kosmáka sledujte v následujících částech videoseriálu #V50.

Více podrobností o §16 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!



POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §16,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Potřebujete vyřešit ochranu před bleskem u dřevěného objektu? Nejste si jistí, zda-li se po hořlavém materiálu, jakým bezesporu dřevo je, dají bezpečně táhnout hromosvodní dráty? Jaká nebezpečí hrozí? Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933