Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

V50 §14 Zkoušky a přezkoušení


Document Actions
V50 §14 Zkoušky a přezkoušení
Jak se provádí zkoušky a přezkoušení podle vyhlášky 50/78Sb.? A jak se zkoušky a přezkoušení provádí skutečně? Co je přesně předmětem zkoušek a přezkoušení? Koho zadavatel přezkoušení přizve ke zkouškám místo neexistujícího ROH? Jak se hodnotí výsledek zkoušek nebo přezkoušení? Mohou být při nevyhovujícím výsledku zkoušky nebo přezkou­šení pracovníků opakovány v jiných termínech? Kdo v případě změny pracovního poměru pracovníka rozhodne o rozsahu nové zkoušky, popř. potvrdí platnost dosavadního osvěd­čení?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 8.09.2020
reklama


Pohledy odborníků:

Do seriálu V50# a k §6 vyhlášky 50/1978 Sb. nám doposud odpověděli:


Znění a výklad §14:

Zkoušky a přezkoušení

§ 14

(1) Předmětem zkoušek a přezkoušení jsou:

  • a) předpisy k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (§272 zákoníku práce), které souvisejí s činností na elektrickém zařízení příslušného druhu a napětí, kterou m á zkoušený pracovník vykonávat, popřípadě řídit;
  • b) místní pracovní a technologické postupy, provozní a bezpečnostní pokyny, příkazy, směrnice a návody k obsluze, které souvisejí s čin­ností na elektrickém zařízení příslušného druhu a napětí, kterou má zkoušený pracovník vykonávat, popř. řídit;
  • c) teoretické a praktické znalosti o poskytování první pomoci, ze­jména při úrazech elektrickým proudem.

Doporučuje se, aby si organizace (jí určený odpovědný pracovník nebo komise) rozpracovala systém zkoušek a přezkoušení všech pra­covníků, kteří činnost na elektrických zařízeních řídí nebo ji přímo vykonávají, nebo kteří sam ostatně projektují či projektování řídí.

Vhodné je navázat na rozdělení pracovníků podle kvalifikačních stupňů (viz výklad a kom entář k § 12 vyhlášky). K těm to skupinám pracov­níků pak zpracovat přehled náplně zkoušek a přezkoušení, vyplývající z požadavku odstavce 1. Operativně, v návaznosti na vydání nových předpisů, změn apod. pak tento přehled udržovat tzv. živý.

Při ověřování znalostí se klade důraz na znalosti požadované v ČSN 34 3100 Bezpečnostní předpisy pro obsluhu a práci na elektrických zařízeních, ČSN 34 1010 Všeobecné předpisy pro ochranu před ne­bezpečným dotykovým napětím a norm y přidružené.

Znalosti v poskytování první pomoci při úrazech elektrickým prou­dem se musí ověřit nejen teoreticky, ale i v praxi. Osvědčuje se spolu­práce se závodním lékařem, obvodním lékařem, ČSČK nebo CO.

(2) Ke zkouškám nebo přezkoušení přizve organizace zástupce zá­kladní organizace Revolučního odborového hnutí, který má při zkouš­kách nebo přezkoušení podle § 6 až 8,10 a 11 oprávnění člena zkušební komise.

Přizvání zástupce základní organizace Revolučního odborového hnutí musí organizace zajistit v dostatečném předstihu, aby se dele­govaný zástupce mohl zkoušení nebo přezkoušení zúčastnit. Lhůta, v jaké se v předstihu zkoušení nebo přezkoušení oznamuje, není sta­novena, a tak je vhodné projednat mezi organizací a ZV ROH způsob a termíny oznamování předem.

Je vhodné, aby delegovaný zástupce RO H byl předem informován o zásadách zkoušení nebo přezkoušení, o jejich náplni a dále i v pří­padech zkoušení nebo přezkoušení pracovníků uvedených v § 6, 7, 8, 10, 11 i o svých právech či povinnostech vyplývajících z oprávnění člena komise. Jeho účastí je naplňována společenská kontrola, zejména
z pohledu zajištění bezpečnosti práce.

Zástupce ROH tedy sleduje objektivnost prováděných zkoušek, a může tak v případě potřeby vznést i případné nám itky. Samozřejmě, že má právo i klást otázky. Případné nedostatky při zkouškách nebo přezkoušení se pak mohou projednat i jednáním mezi ZV ROH a ve­dením organizace. Toto je ovšem mezní situace.

(3) Výsledek zkoušek nebo přezkoušení se hodnotí dvěm a stupni známek (vyhověl nebo nevyhověl). Vyhláška připouští hodnocení výsledku zkoušek nebo přezkoušení pouze dvěm a stupni známek (vyhověl nebo nevyhověl). Není proto možné, aby znalosti pracovníků byly hodnoceny jiným způsobem, jako např. známkování 1 až 5 nebo aby bylo používáno jiné slovní vyjádření úrovně (výborně, dobře, dostatečně atd.). Je proto nezbytný a nekompromisní přístup při hodnocení znalostí pracovníků, přičemž je nutné se vystříhat projevů tzv. falešné soli­darity. Obvykle pak tento přístup může být i jedním z momentů, které přispěly ke vzniku nešťastné události.

Nesprávné zodpovězení otázky vyplývající z ČSN 34 1010, ČSN 34 3100 a norem přidružených by měly mít v praxi následek, že sou­hrnný výsledek je klasifikován jako nevyhovující, i kdyby byly další otázky jinak zodpovězeny správně.

(4) Při nevyhovujícím výsledku mohou být zkoušky nebo přezkou­šení pracovníků opakovány v term ínech určených organizací. Do úspěš­ného vykonání zkoušek nebo přezkoušení mohou být tito pracovníci pověřováni jen činností, která odpovídá jejich znalostem prokázaným při zkoušce nebo přezkoušení. Je logické, že organizace musí provést při nevyhovujícím výsledku zkoušky nebo přezkoušení opatření v tom směru, že pracovníka bude pověřovat do doby kladného závěru opakované zkoušky nebo pře­zkoušení jen činností, pro kterou jsou znalosti pracovníka vyhovující.

Tuto okolnost je potřebné uvést v závěrečném zhodnocení zkoušky nebo přezkoušení (zápisu) písemně. Je možné záznam o náhradním pověření omezenou činností provést i jinou prokazatelnou formou.

(5) Při změně pracovního poměru pracovníka rozhodne organizace o rozsahu jeho zkoušky, popř. potvrdí platnost dosavadního osvěd­čení. Dojde-li ke změně pracovního poměru, je nutné, aby organizace po­soudila dříve vydané osvědčení, tj. na jaký druh zařízení a napětí byly znalosti pracovníka ověřeny. Bude-li i po změně pracovního poměru
pověřován stejnou činností, může organizace po seznámení pracovníka s pracovištěm a činností, kterou bude vykonávat, dříve vydané osvěd­čení potvrdit, nebo na základě odchylných podmínek v organizaci rozhodne o rozsahu jeho zkoušky a vydání nového osvědčení.

Při posuzování osvědčení a při rozhodování o rozsahu přezkoušení je nutné přihlédnout i k délce a druhu předcházející praxe a termínu posledního přezkoušení nebo zkoušky. Shodný postup je potřebné uplatnit i v případech, kdy nedochází k přechodu pracovníka z jedné organizace do druhé, ale jen např. k přechodu pracovníka na jiné pracoviště nebo i k rozšířeni jeho do­savadní pracovní náplně. Na tom to m ístě je třeba připomenout požadavek §12 odst. 2, kte­rým je zdůrazněno, že organizace smí pověřovat činností, řízením čin­nosti, sam ostatným projektováním nebo řízením projektování a pro­váděním revizí jen pracovníky, kteří mají odpovídající kvalifikaci podle této vyhlášky. Znamená to, že znalosti pracovníků ověřuje orga­nizace vždy ve vazbě na jimi vykonávanou činnost na elektrických zařízeních příslušného druhu a napětí. Pokud např. organizace nezajistí přezkoušení pracovníka v předepsaném term ínu, musí organizace za­jistit, aby do doby ověření znalostí činnost nevykonával, jinak by organizace porušovala požadavek § 12 odst. 2 vyhlášky.

Pokud tedy vydala organizace pracovníkovi osvědčení podle §7 s uvedením druhu a napětí např. pro řízení činnosti na venkovních vedeních s napětím nad 1.000V, není možné toto osvědčení vztahovat automaticky pro řízení činnosti např. pro elektrická zařízení pracov­ních strojů s napětím do 1. 000V. Toto vymezení by muselo být v osvědčení konkretizováno v celém rozsahu.

Mění-li se pracovní náplň pracovníka i v jeho vlastní organizaci, musí organizace zvážit doplnění znalostí pracovníka a jejich následné ověření. Tedy smí pověřovat pracovníka jen takovou činností, na kte­rou má ověřeny znalosti (viz §14 odst. 1 — předmět zkoušek a pře­zkoušení).

Toto konstatování nesmí být ovšem chápáno jako extrém, kdyby byli pracovníci organizací téměř nepřetržitě zkoušeni nebo přezkušo­váni. Je obvyklé, že si organizace ověřuje znalosti pracovníka s při­hlédnutím k možným alternativám jeho činnosti v organizaci již při základní zkoušce. Pak již běžný přechod mezi pracovišti v rámci orga­nizace nevyžaduje nové přezkoušení, ale jen případné seznámení s no­vým pracovištěm.

(6) Pracovníci, kteří přeruší činnost na dobu delší než tři roky, se musí znovu podrobit zkoušce v plném rozsahu.
Požadavek, který je shodný se stávající praxí. Předtím , než se pra­covník podrobí nové zkoušce v plném rozsahu je vhodné, aby organi­zace zajistila doplnění jeho znalostí, a to především těch předpisů, které byly v době přerušení jeho činnosti nově vydány, doplněny nebo jinak upraveny. Rozumí se těch, které souvisejí s jeho činností.

(7) Nemůže-li organizace pověřit svého pracovníka provedením zkoušky nebo přezkoušení, nebo zajistit ustavení vlastní zkušební komise, zajistí provedení zkoušky nebo přezkoušení pracovníkem nebo zkušební komisí jiné organizace.

Tento postup je vhodné uplatnit v dohodě s nadřízenou organizací, která může způsob zkoušení nebo přezkoušení upravit jednotně pro všechny podřízené organizace. Při zajišťování zkoušek nebo přezkoušení mimo vlastní organizaci
je nezbytné předat zkušební komisi detailní informace o rozsahu čin­nosti, kterou budou zkoušení pracovníci vykonávat (vždy jednotlivě ke každému pracovníkovi) a o zvláštnostech v organizaci, např. pod­klady charakteru, které jsou uvedeny v §14 odst. 1 písm. b). Zkušební komise pak přihlédne k těm to informacím a zkoušku patřičně zaměří.

Pokud jsou zkoušky nebo přezkoušení zajišťovány mimo vlastní organizaci, je rovněž potřebné, aby si organizace zajistila u zkušební komise vyhotovení kopie zápisu o zkoušce nebo přezkoušení, který pak bude v organizaci uložen tak, že bude přístupný příslušným orgánům dozoru. Jiným i slovy, aby byl doklad o tom, že zkouška nebo pře­zkoušení bylo provedeno v potřebném rozsahu. Termín a místo konání zkoušek nebo přezkoušení ohlašuje vždy organizace, která zkoušky nebo přezkoušení organizuje, a to místně příslušnému orgánu dozoru (§7, §8, §10), příslušnému energetickému závodu (§8, §10) a příslušné organizaci ROH §6 až 8, §10 a 11).

Stažení
celého znění vyhlášky 50/1978 Sb. zde.



POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §14,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 8)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933