Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: V50# §13 Zápočet doby praxe (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 12.10.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

V50# §13 Zápočet doby praxe


V50# §13 Zápočet doby praxe
Jak se dá doložit skutečná praxe na elektrických zařízeních? Respektive skutečná praxe na elektrických zařízeních příslušného typu a napětí? Skutečnost, že někdo stráví nějakou dobu praxí na údržbě místní pošty, je nesrovnatelné s potřebnou praxí na velkých průmyslových stavbách. Žijeme v době, kdy zaměstnanci přechází z firmy do firmy a často jim musí stačit zápočtový list. Potvrzení o skutečné praxi na zařízeních konkrétního typu a napětí je spíše sen než běžná praxe. U osob samostatně ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 12.10.2018



... výdělečně činných stačí čestné prohlášení. To je logické. Tyto osoby zaměstnávají samy sebe a také za sebe odpovídají. Tudíž se na přezkoušení dle vyhlášky 50/78 Sb. vysílají samy. Ale u zaměstnanců, zvláště u těch zahraničních, je to jiná situace.



Pohledy odborníků:

Do seriálu V50# a k §13 vyhlášky 50/1978 Sb. nám doposud odpověděli:


Znění §13:

  • (1) Do doby praxe potřebné pro nabytí některé z kvalifikací uvedených v § 6 až 9 se započítává doba montáží, údržbové nebo jiné provozní praxe na elektrickém zařízení příslušného druhu a napětí. 8)
  • (2) Do doby praxe potřebné pro nabytí některé z kvalifikací uvedených v § 7 až 9 se započítává také doba praxe získaná při technické kontrole nebo při revizích elektrických zařízení.
  • (3) Do doby praxe potřebné pro nabytí některé z kvalifikací uvedených v § 7 a 8 se započítává také doba praxe získaná při projektování elektrických zařízení, je-li doplněna praxí podle odstavce 1 v trvání nejméně jednoho roku.
  • (4) Do doby praxe potřebné pro nabytí kvalifikace uvedené v § 9 se započítává také polovina doby praxe získané při projektování elektrických zařízení, je-li doplněna praxí podle odstavce 1 v trvání nejméně jednoho roku.
  • (5) Doba praxe uvedená v odstavcích 1 až 4, získaná před více než pětiletým přerušením, se započítává do celkové doby praxe jen polovinou.
------------------------------------------------------------------
8) Např. kabelová vedení, venkovní vedení, trakční vedení, rozvodny, napájecí stanice, elektrická zařízení pracovních strojů, elektrická zařízení vozidel, elektrická zařízení zdvihacích zařízení, zařízení nízkého, vysokého a velmi vysokého napětí, elektrická zabezpečovací a spojovací zařízení a hromosvody.


Stažení
celého znění vyhlášky 50/1978 Sb. zde.




POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §13,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!


 


TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.