Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

V50# §13 "Potvrzení praxe dnes může být komplikované, firma už nemusí existovat", říká Petr Létal


Document Actions
V50# §13 "Potvrzení praxe dnes může být komplikované, firma už nemusí existovat", říká Petr Létal
Potvrzování skutečné praxe je otázkou, jak se na to dívá Petr Létal z Olomouce? Také jsme se ptali odkud se vzaly předepsané délky praxe? Jaký byl vztah mezi dosaženým vzděláním a délkou praxe? Dnes vidíme, že jde o dvě množiny, které nemohou jedna bez druhé být. Dalo by se na tomto paragrafu něco vylepšit? Přece jen žijeme v podnikatelském prostředí. Petr Létal je zkušeným přednášejícím, který se věnuje přezkušování běžných, ale i drážních elektrotechniků ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 24.10.2018
reklama




Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Na potvrzenou praxi při přezkoušení podle vyhlášky 50 jsme se zeptali také Petra Létala z Olomouce.
Petr Létal Solidteam Olomouc
Praxi by měl vždycky potvrdit zaměstnavatel, ale on jich může vystřídat více. Jeden rok tam, podruhé tam, on by měl mít zápočtový list, nebo potvrzení od zaměstnavatele. Tam by se to mělo sčítat.

Je pravdou, že dnes je to velice komplikované, firma už nemusí existovat. Toto je zvykem v nouzových situacích nahradit jeho čestným prohlášením na svou výlučnou povinnost jsem ten a ten, prohlašuji, že jsem pracoval na takové, a takovém elektrickém zařízení, tak a tak dlouho a u té a té firmy.

Odkud se vzaly předepsané délky praxe? 
Petr Létal Solidteam Olomouc
Možná z historie a z nějaké praxe. Člověk co to tvořil, se hluboce zamyslel a řekl si.. No, hluboce zamyslel,.. jsou to pravděpodobnosti a teorie, protože jednomu člověku stačí měsíc a bude připraven na samostatnou činnost. A někomu ani rok absolutně nestačí. To je lhůta, nechci říct nic neříkající, ale…

Jaký byl vztah mezi dosaženým vzděláním a délkou praxe? Dnes vidíme, že jde o dvě množiny, které nemohou jedna bez druhé být.
Petr Létal Solidteam Olomouc
Tohle je poplatné své době.. Když se podíváš na dobu 80. let, na vyučeného, s maturitou a vysokoškoláka, tak kdysi to bylo dáno potenciálem tím, že jsou různé stupně lidí a schopnosti. Bylo to dáno tím, když je člověk středoškolák, nebo vysokoškolák, má potenciál daleko lepší, co se týče vnímání a pojmutí praxe. Nechci to rozlišovat, jako že vyučený je méněcenný než vysokoškolák, ale takhle to bylo vždy zažito a dnes už to není.

Dalo by se na tomto paragrafu něco vylepšit? Přece jen žijeme v podnikatelském prostředí.
Petr Létal Solidteam Olomouc
Je to otázka, na kterou se dost těžko odpovídá v tom směru, že by to chtělo vymyslet nějaký systém, který by lépe řešil to co říkáš, tzn., doklad o skutečné praxi. Že člověk má něco za sebou, má zkušenosti a poté je schopen jít dál na další paragraf. Tady je to o tom, že bude mít rok šestku, přijde a už jde na sedmičku, ale co ten rok dělal? Jezdil s multikárou, nebo zapojoval a má praxi. Už ví, co profese znamená a ví, co co znamená a může řídit lidi, je o kousek dál.



Další odborné pohledy Petra Létala, známého olomouckého odborníka můžete sledovat v následujících částech videoseriálu V50!


Více podrobností o §13 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!


POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §13,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!




 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933