Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

V50# §13 Pak už je to padělání veřejné listiny, říká Josef Vozobule


Document Actions
V50# §13 Pak už je to padělání veřejné listiny, říká Josef Vozobule
Josef Vozobule popisuje složitost problematiky potvrzování skutečné praxe na elektrickém zařízení příslušného napětí a typu. Cožpak se opravdu nedá praxe nějakým způsobem prokázat? Odkud pramení předepsané doby potřebné praxe? Stále nám na tuto otázku nikdo nedokázal odpovědět. Proč se vyšším vzděláním potřebná praxe k jednotlivým paragrafům snižuje, když jde pouze o teoretické vzdělání? Jestli narazíme na systém, který teď začíná prosazovat EU, že se nesmí vyžadovat praxe delší než 5 měsíců, tak to bude obrácený extrém ... projektant by měl být člověk daleko vzdělanější než všichni montéři a po něm se nepožaduje vůbec nic. Co by na započítávání potřebné praxe Josef Vozobule v novém nařízení vlády změnil?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 14.01.2019
reklama





Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...


Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
..to si myslím, že není tak složité. Praxi buď firma potvrdí tam, kde ji vykonávám, pokud firma neexistuje nebo jsem OSVČ, tak to řešíme prohlášením. Místopřísežné prohlášení o tom, že jsem dělal. Pak už je to padělání listiny a to je na svědomí každého.

Josef Vozobule popisuje složitost problematiky potvrzování skutečné praxe na elektrickém zařízení příslušného napětí a typu.
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
Když si udělám živnost, montáž, oprava, revize a zkoušky elektrických zařízení, ale budu 10 let dělat pingla a pak se k tomu vrátím a budu tvrdit, že mám 15 let praxe, tak to nikdo nezjistí. To se zkontrolovat nedá, tak to jedině přes prohlášení. Já prohlašuji na svou čest, že jsem praxi dělal. Je to veřejná listina, my si ji dáme do systému, prohlášení si oskenujeme.

Cožpak se opravdu nedá praxe nějakým způsobem prokázat?
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
Prokázat někomu jestli praxi dělal nebo nedělal je velice problematické, to nejde. Kdo dělá montéra ve firmě, tam je to jednoduché, firma mu dá razítko, že u nás dělal jako montér, energetik, projektant… to není problém. Já jsem OSVČ, dělal jsem 30 let a co jsem dělal jako OSVČ? Mám živnost a dělám ji, nebo dělám pingla a živnost jen mám? To je docela potíž..

Odkud pramení předepsané doby potřebné praxe? Stále nám na tuto otázku nikdo nedokázal odpovědět.
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
To nevím. To někdo kdysi dávno odhadl, na toto by možná odpověděl Jirka Sajner. On byl jedním z tvůrců a pamatuji si, že kdysi dávno bylo školení k vyhlášce padesát, když začala, že Sajner odpovídal na nějaké dotazy a po určité době řekl „máte vyhlášku a dodržujte ji“. Protože předpis byl natolik krátký a bylo k nim tolik dotazů, že si všichni mysleli že to bude jednoznačné „tady máte vyhlášku a všichni všechno víte“, ale ono se ukázalo, že to tak vůbec není pravda. Bohužel na vyhlášku od té doby nikdo nesáhl. Potřebovala by určité úpravy, ale ne až tak velká.

Proč se vyšším vzděláním potřebná praxe k jednotlivým paragrafům snižuje, když jde pouze o teoretické vzdělání?
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
Dá se trošku jinak přistupovat k člověku, který je vyučen a člověk, který má vysokoškolské vzdělání. Přeci jen rozdíl rozhled člověka je jiný a práce rukama se musí získat tak jako tak. Jestli narazíme na systém, který teď začíná prosazovat EU, že se nesmí vyžadovat praxe delší než 5 měsíců, tak to bude obrácený extrém, který bude postavený na hlavu. Jak říkám u elektrikářů, my jsme schopni to zvládnout a skousknout, ale až tě bude operovat doktor, kterému uznají půlroční praxi, tak teda nevím jak se to bude dělat. Univerzálně je návrh, že by se praxe neměla vyžadovat déle než 6 měsíců.

Co by na započítávání potřebné praxe Josef Vozobule v novém nařízení vlády změnil?
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
Praxe bych zkrátil, některé jsou zbytečně našponované a pak jsou projektanti, kde praxe nejsou vůbec žádné. Což si myslím, že projektant by měl být člověk daleko vzdělanější než všichni montéři a po něm se nepožaduje vůbec nic. Ani praxe a ani vzdělání. Vyhláška 50 to neřeší. Potíž je v tom, že nařízení vlády zase neví co s ním.




Více podrobností o §13 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!


POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §13,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!







 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933