Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

V50# §13 Museli si mě hlídat, byl jsem ucho, vzpomíná Jaroslav Melen


Document Actions
V50# §13 Museli si mě hlídat, byl jsem ucho, vzpomíná Jaroslav Melen
V Trutnově jsme se ptali také na otázku dávnější způsobů, jak se potvrzovala odborná praxe. Je ovšem toto možné i dnes? Pokud to totiž již možné není, pak je nesmysl aby se toho nějaký předpis dožadoval. Kdo odbornou praxi potvrdí pokud zaměstnavatel již neexistuje? Čím může žadatel o příslušný paragraf argumentovat? Co když měl pracovní smlouvu, ale ve skutečnosti na elektrickém zařízení vůbec nepracoval a byl na nějaké administrativní pozici? Kde se podle Jaroslava Melena vzaly konkrétní délky požadované praxe k jednotlivým paragrafům? Také nás zajímalo, jak bylo zamýšleno zkrácení požadované praxe dosažením vyššího teoretického vzdělání.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 30.12.2018
reklama


S dotazem na prokazování odborné způsobilosti jsme se vydali za Jaroslavem Melenem do Trutnova.



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Jaroslav Melen, Trutnov
... protože platová třída podle mě se svazovala s odbornou způsobilostí podle 50.

Poslechněte si jak má podle Jaroslava Melena vypadat správně potvrzená praxe.
Jaroslav Melen, Trutnov
Mám svou vlastní zkušenost. Když jsem nastoupil po vysoké škole, tak jsem absolvoval v Lovosicích šest úseků elektro a tam jsem byl po měsíci a já jsem s lidmi dělal na čumendu, pomáhal, dělal co jsem mohl, museli si mě hlídat, byl jsem ucho. A pak se každý měsíc vyhodnocoval, to dělal vedoucí provozu a tam on potvrzoval, že jsem zácvik fyzicky absolvoval.

Pokud ovšem, jak už to dnes bývá, již nemá kdo odbornou praxi potvrdit, čím může žadatel o příslušný paragraf argumentovat?
Jaroslav Melen, Trutnov
Pracovní smlouvou. Je to dokument, který říká, co člověk má vykonávat nebo vykonává.

Co když měl pracovní smlouvu, ale ve skutečnosti na elektrickém zařízení vůbec nepracoval a byl na nějaké administrativní pozici?
Jaroslav Melen, Trutnov
Mně jako inspektorovi, když jsem chtěl, aby mi doložili praxi, tak to muselo být od fabriky, kde byl zaměstnán. Tam měl pracovní smlouvu a já nemůžu nevěřit, že nepracoval podle pracovní smlouvy. Já to musím brát jako fakt, že práci za jakou byl placen vykonával.

Kde se podle Jaroslava Melena vzaly konkrétní délky požadované praxe k jednotlivým paragrafům?
Jaroslav Melen, Trutnov
Já to nemohu za Jirku říkat, ale tarifně-kvalifikační katalog říkal, jaká praxe se vyžaduje pro platovou třídu a to se s tím dá spojit. Platová třída se podle mě svazovala podle odborné způsobilosti dle 50.

Také nás zajímalo, jak bylo zamýšleno zkrácení požadované praxe dosažením vyššího teoretického vzdělání.
Jaroslav Melen, Trutnov
S tím já nesouhlasím. Vím, že to tam je, ale nemá to logiku. Vzděláním nemohu nahradit léta praxe. Neznám pravý důvod jak to vzniklo, ale já to cítím jako nesprávné. Já jsem jako vysokoškolák nastoupil do fabriky a o reálu jsem nevěděl nic. Dělal jsem konstrukci a stavbu strojů… něco nám řekli v laborkách, při základní bezpečnosti, ale faktické znalosti až když jsem ten měsíc v provozu prošel.
A to ještě nic neznamenalo...



Více podrobností o §13 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!


POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §13,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933