Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: V50 §12 Zaměstnavatelé mají povinnost trvale spíše umožňovat zvyšování kvalifikace, říká Josef Vozobule (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 1.06.2020
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

V50 §12 Zaměstnavatelé mají povinnost trvale spíše umožňovat zvyšování kvalifikace, říká Josef Vozobule


V50 §12 Zaměstnavatelé mají povinnost trvale spíše umožňovat zvyšování kvalifikace, říká Josef Vozobule
Výraz trvale zajišťovat vyznívá, že zaměstnavatel nějakým kouzlem donutí pozornost mozků svých zaměstnanců vnímat i to, co nepovažují za důležité. Na druhou stranu existují i opačné případy, kdy zaměstnanec se vzdělávat chce, ovšem zaměstnavatel o jeho další vyšší znalosti nestojí. Ale v případě vyhlášky padesát, šlo především o pravidelné opakování a případné doplnění bezpečné práce na elektrických zařízení konkrétního typu a napětí. Zaměstnavateli znalému vyhlášky padesát to jasné obvykle bývá ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 1.06.2020


... je tomu tak vždy, tedy u zaměstnavatelů jako osob neznalých?



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Zaměstnavatelé mají povinnost trvale zajišťovat zvyšování kvalifikace pracovníků. Josefa Vozobule se ptáme, zda to není samozřejmé.
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
U spousty firem to není samozřejmé. Když někdo řekne, že se chce vzdělávat, tak mu řeknou, tak se vzdělávej, ale nás s tím neotravuj. Když mu řekne, mně končí vyhláška 50, tak mi řekne, tak si jí někde opatři.

Ale co si máme pod pojmem “zajišťovat” představit? Mohu přijít za zaměstnavatelem a tvrdit, že je povinnen zajistit?
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
Spíš umožnit. Tam je otázka, buď mu řeknou dobře, my ti na to dáme čas a zaplatíš si to sám, nebo mu dají čas i mu to zaplatí. To jsou možnosti, záleží na firmě.. Ale při dnešním systému, že firmy jen šetří a říkají, že na nic nejsou prostředky a je i spousta firem, které tě pošlou kamkoliv kdykoliv, ale spousta firem, které tě nikdy nepošlou nikam.

Při pohledu na některá školení, kde jde účastníkům především o občerstvení nebo bod splnění povinností, pak to vypadá, že je to spíše proti jejich vůli …
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
To je věc druhá. To ale neřeší vyhláška 50, ale zákoník práce, protože tam je v paragrafu napsáno, že organizace je povinná, ale v druhém je, že zaměstnanec je povinen. To musí být dvě složky. Organizace je povinná tě vzdělávat, když řekne ano, půjdeš se vzdělávat, tak ty jít musíš.

Změnil by Josef Vozobule něco na §12 vyhlášky padesát?
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
Je otázka, jestli to v padesátce ponechat, nebo v zákoníku práce.


Více podrobností o §12 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!


POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §12,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!



TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.