Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: V50 §12 je duplicita Zákoníku práce, říká Alexej Satinský (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 5.08.2020
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

V50 §12 je duplicita Zákoníku práce, říká Alexej Satinský


V50 §12  je duplicita Zákoníku práce, říká Alexej Satinský
O tom, že za socialismu měl Zákoník práce zcela jiný cíl zájmů, o tom dnes snad již nikdo nepochybuje, ale že by mohly stále ještě existovat předpisy, které svým obsahem stále dávný Zákoník doplňují, to každý neví. Tedy mezi námi, málokterý z dnešních mladých držitelů některého z paragrafů vyhlášky padesát ani netuší, co to bylo Revoluční odborové hnutí a že jeho zástupce by měl být přítomen u jejich přezkoušení. A o tom, co říká paragraf 12 této vyhlášky neví 80% stávajících držitelů ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 5.08.2020



Pamětníci připomínají, že dávné socialistické organizace se o vzdělávání zasazovaly podstatně lépe než ty kapitalistické dnes.
Zaměstnance, pracovníky na kurzy a školení vysílali hned jak to bylo možné. Tedy je pravdou, že většinou po té, co byl pracovník politicky prověřen. Dnes je situace odlišná. Politická příslušnost není důležitá tolik, jako třeba právní výklad pracovní smlouvy. 



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Jak na výraz o trvalém zvyšování kvalifikace pracovníků reaguje Alexej Satinský?
Alexej Satinský, IRIS ELEKTRO s.r.o., Havířov
To je v zákoníku práce. Zákoník práce říká, že má trvale zvyšovat kvalifikační úroveň. To už je v zákoně dané. Tam je to možná zbytečně navíc, protože možná to chtěl někdo ještě potvrdit, zdůraznit, jinak to platí z obecných předpisů.



A tak i v Havířově se dozvídáme o systematické práci na kvalifikaci elektrotechniků. Lze ale povinnost  zaměstnavatele chápat i jinak?

Více podrobností o §12 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!


POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §12,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
V50 Videoseriál o vyhlášce 50/1978 Sb. - , - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.