Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

V50 §12 To byl socialismus ..., říká František Kosmák


Document Actions
V50 §12 To byl socialismus ..., říká František Kosmák
Tak vidí §12 nadčasové vyhlášky František Kosmák. Člověk se zkušenostmi a kritickým myšlením. Ano, dodnes slýcháváme, jak bylo kdysi vše přesně definováno jednou vedoucí stranou. Není tento model dnes, řekněme nedůstojný? Aby bylo nutné přikazovat vzdělání někomu, kdo o něj třeba vůbec nestojí? Zvyšování odborné úrovně v dnešní době má být přirozenou vlastností každého pracovníka. Samozřejmě s výjimkami. Ty však obvykle neovlivní žádná nařízení.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 24.03.2020
reklama






Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...


Jak vidí §12 tolik nadčasové vyhlášky František Kosmák?
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
To byl socialismus. To byla totalitní doba. Teď už nemluvím obecně.

Doba totality u nás znamenala, že jsme jeli v normách podrobnosti, které mi říkaly, jak mám co udělat.

Ano, dodnes slýcháváme, jak bylo kdysi vše přesně definováno jednou vedoucí stranou. Není tento model dnes, řekněme nedůstojný?
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
To je jednak nedůstojné pro myslícího člověka, aby ho někdo vodil za ručičku. Důstojné je, říct mu, jsi elektrikář, tak se nauč to, co potřebuješ. Poskytneš mi službu, kterou potřebuji. Pokud se naučíš to, co potřebuješ do špitálu, je mi to k neužitku. Buď si to doplníš, nebo ne. Toto se mi zdá zbytečné, aby ho pořád někdo někam tlačil.

Zvyšování odborné úrovně v dnešní době má být přirozenou vlastností každého pracovníka. Samozřejmě s výjimkami. Ty obvykle neovlivní žádná nařízení.


Další postřehy a zkušenosti Františka Kosmáka sledujte v následujících dílech videoseriálu V50.

Více podrobností o §6 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!


POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §12,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 8)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933