Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: V50 §11 by mohl řešit třeba vytaháře, říká Oldřich Morávek (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 18.03.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

V50 §11 by mohl řešit třeba vytaháře, říká Oldřich Morávek


V50 §11 by mohl řešit třeba vytaháře, říká Oldřich Morávek
Vyhláška padesát byla při tehdejších zákonech sice nadčasová, ale rozhodně ne vše objímající. Není se tedy čemu divit, že se v dnešních podmínkách volá po nestandardním využití tohoto paragrafu. U koho je žádost o paragraf 11 oprávněná? Jak zjistí kontrolní orgán k čemu je držitel paragrafu 11 skutečně oprávněn? Jak je paragraf 11 používán, kým a k čemu? Proč by měli mít třeba pracovníci instalující měření a regulaci zvláštní paragraf? Kterou cestou se tento stupeň bude vydávat? Následuje slovenskou cestu?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 18.03.2019





Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...


Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
Stalo se mi to ještě na škole jako studentovi, kde naopak školili nás. Při odborném výcviku na začátku roku nám mistr říkal, je deset stupňů odbornosti, já mám §11.

Takže tam jsem se poprvé setkal se zvláštním stupněm odbornosti.

Oldřicha Morávka jsme se zeptali, kde je žádost o paragraf 11 oprávněná
Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
Myslím si, že do tohoto stupně by kromě lidí, kteří dělají na jednu stranu speciální věci typu toho, že si sami konstruují zařízení, které zkoušejí testují v laboratorních podmínkách, což se teď dostalo do normy, nevím přesně do kterého zákona,  možná zákon 90/2016, že laboratorní věci nemusí mít osvědčení, tak pro tyto práce je jedenáctka, pak jsou činnosti typu ti, kdo sestavují počítače nebo dělají data (MaR) a na to, že vezmu krabičku a někam jí dám, připojím k tomu zásuvky, je to práce na elektrickém zařízení, měl by vědět, že když tam bude škráblá izolace, že ho to může zabít a neměl by na to sahat.

Ale proč na to potřebuje §6? Vždyť on nemontuje, nezasahuje do zařízení. Tam by podle mě měly spadat všechny jedenáctky a měla by být lépe specifikovaná a měla by mít podstupně, podskupiny, ano může dělat tuto konkrétní specifickou činnost. Výtaháři, typický problém. Montují výtahy včetně elektriky, ale málokterý má vzdělání elektro, aby mohli mít 50/78Sb. Děláš výtahy, děláš jenom výtahy? Nauč se svou technologii, můžeš mít §11.

Jak zjistí kontrolní orgán k čemu je držitel paragrafu 11 oprávněn?
Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
Mělo by to být popsané v osvědčení, na které se vydává, ale teď abych ti z hlavy řekl, jestli je to někde napsané, jestli může, nemůže do 1000V, nevím. Podle mě limity nejsou nikde stanovené.

Více podrobností o §11 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!





POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §11,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.