Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

V50 §11 by mohl řešit třeba vytaháře, říká Oldřich Morávek


Document Actions
V50 §11 by mohl řešit třeba vytaháře, říká Oldřich Morávek
Vyhláška padesát byla při tehdejších zákonech sice nadčasová, ale rozhodně ne vše objímající. Není se tedy čemu divit, že se v dnešních podmínkách volá po nestandardním využití tohoto paragrafu. U koho je žádost o paragraf 11 oprávněná? Jak zjistí kontrolní orgán k čemu je držitel paragrafu 11 skutečně oprávněn? Jak je paragraf 11 používán, kým a k čemu? Proč by měli mít třeba pracovníci instalující měření a regulaci zvláštní paragraf? Kterou cestou se tento stupeň bude vydávat? Následuje slovenskou cestu?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 18.03.2019
reklama




Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...


Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
Stalo se mi to ještě na škole jako studentovi, kde naopak školili nás. Při odborném výcviku na začátku roku nám mistr říkal, je deset stupňů odbornosti, já mám §11.

Takže tam jsem se poprvé setkal se zvláštním stupněm odbornosti.

Oldřicha Morávka jsme se zeptali, kde je žádost o paragraf 11 oprávněná
Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
Myslím si, že do tohoto stupně by kromě lidí, kteří dělají na jednu stranu speciální věci typu toho, že si sami konstruují zařízení, které zkoušejí testují v laboratorních podmínkách, což se teď dostalo do normy, nevím přesně do kterého zákona,  možná zákon 90/2016, že laboratorní věci nemusí mít osvědčení, tak pro tyto práce je jedenáctka, pak jsou činnosti typu ti, kdo sestavují počítače nebo dělají data (MaR) a na to, že vezmu krabičku a někam jí dám, připojím k tomu zásuvky, je to práce na elektrickém zařízení, měl by vědět, že když tam bude škráblá izolace, že ho to může zabít a neměl by na to sahat.

Ale proč na to potřebuje §6? Vždyť on nemontuje, nezasahuje do zařízení. Tam by podle mě měly spadat všechny jedenáctky a měla by být lépe specifikovaná a měla by mít podstupně, podskupiny, ano může dělat tuto konkrétní specifickou činnost. Výtaháři, typický problém. Montují výtahy včetně elektriky, ale málokterý má vzdělání elektro, aby mohli mít 50/78Sb. Děláš výtahy, děláš jenom výtahy? Nauč se svou technologii, můžeš mít §11.

Jak zjistí kontrolní orgán k čemu je držitel paragrafu 11 oprávněn?
Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
Mělo by to být popsané v osvědčení, na které se vydává, ale teď abych ti z hlavy řekl, jestli je to někde napsané, jestli může, nemůže do 1000V, nevím. Podle mě limity nejsou nikde stanovené.

Více podrobností o §11 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!





POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §11,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933