Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: V50 §11 přerušili studium, protože neudělal padesátku, vzpomíná Jaroslav Melen (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 25.04.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

V50 §11 přerušili studium, protože neudělal padesátku, vzpomíná Jaroslav Melen


V50 §11 přerušili studium, protože neudělal padesátku, vzpomíná Jaroslav Melen
Jaroslav Melen pohlíží do svých poznámek studentských let ... absolventi přírodovědecké fakulty obor fyziky, pracují jako asistenti v laboratořích škol všech stupňů, se považují na svých pracovištích za pracovníky pro řízení činnosti, pokud složili zkoušku rozsahu paragraf 14 odstavec 1. Tací držitelé paragrafu 11 mají však určitá omezení. Na jakých pracovištích to mají povoleno? Jak popisuje činnost držitelů paragrafu jedenáct?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 25.04.2019



O paragrafu 11 Kvalifikace ve zvláštních případech jsme si povídali i Jaroslavem Melenem



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...


Jaroslav Melen pohlíží do svých poznámek studentských let
Jaroslav Melen, Trutnov
Absolventi přírodovědecké fakulty obor fyziky, pracují jako asistenti v laboratořích škol všech stupňů, se považují na svých pracovištích za pracovníky pro řízení činnosti, pokud složili zkoušku rozsahu paragraf 14 odstavec 1. Ne místní provozní, jenom předpisy. Předpokládá se, já jsem vyšel z fakulty a o normách jsem věděl akorát něco o technologických, že jsou normy a přiznám se, že si nepamatuji, že by nám říkali 34 3100. To si nepamatuji, jestli to takhle bylo řečeno.. Vím, že jsme si měli pamatovat jak se chovat v laboratoři při měření atd. to ano. Ale že bych tím nabyl povinné penzum, abych mohl dělat něco s elektrikou, to vůbec ne. Oni říkají, odstavec 1, ale má v sobě písmenko A, tak písmeno B. Musí mít místní provozní předpisy a konkrétní normy.

Můžu ti říct na fakultě, byl jsem na redakční radě, byl jsem tam dřív, tak jsem si to procházel v patře, kde jsou pohony, ve studijním oddělení. Tam jsem zíral, jak někomu přerušili studium, protože neudělal zkoušky z bezpečnostních předpisů. Přerušené. Termín do kdy to musí udělat, jinak konec. Já říkám, že nejen z vysoké, z učiliště, s maturitou, by neměl vylézt člověk, který by neznal katechismus. Dnes je to 50 110, to je k ničemu. Neměl by vylézt, kor v učilištích, kde je to konkrétně zaměřené, učí se ten a ten obor. Bez toho by neměl vylézt. Podle mého názoru by měl vylézt s paragrafem 5, samozřejmě s podmínkou, že až někam nastoupí, udělá si paragraf 14, to konkrétní.. Ale normy by měl znát.

Držitelé paragrafu 11 mají určitá omezení. Na jakých pracovištích to mají povoleno?
Jaroslav Melen, Trutnov
Jen na fakultě, asistent.

Jak bys popsal jeho činnost?

Jaroslav Melen, Trutnov
Já nevím, co se po něm chce. Nevím, jaké práce tam dělá. Pod napětím může pracovat? Proč by nemohl? Pokud on vyjde ze školy jako absolvent, no je. Je to asák, nemusí být. To může být v rámci studia nadsystém. Pozor, na začátku jsme měli, bylo to v Poděbradech, nebo až v Praze. Asi v Praze, až v druhém, třetím semestru, byly laboratoře. Tam do nás hustili základní bezpečnostní pravidla, jak se chovat na zkušebně, co tam smím dělat a jak. Ale v momentě, když tam pracuješ jako pomocná vědecká síla, po absolvování, oni tady říkají, že stejně musí absolvovat zkoušku podle paragrafu 14, odstavec 1 písmenka a, b, c znova.

Více podrobností o §11 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!





POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §11,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.