Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

V50 §11 Typicky jsou to učitelé fyziky a chemie ..., říká František Kosmák


Document Actions
V50 §11 Typicky jsou to učitelé fyziky a chemie ..., říká František Kosmák
... tak popisuje držitele paragrafu 11 František Kosmák. Zajímalo nás, k čemu jsou a nejsou držitelé tohoto pragrafu oprávněni. Pokud by třeba vodoinstalatér chtěl za podmínek paragrafu 11 připojit přívod jím instalovaného bojleru, to by šlo? Je zajímavé, že na Slovensku se neudělují výjimky ze vzdělání pro samostatnou činnost, ale podobné dílčí úkony jsou povolovány právě kvalifikací ve zvláštních případech. Pokud bychom takový slovenský model chtěli použít u nás, byl by to dobrý nápad? Co myslíte vy, měl by být význam této vyhlášky zachován v budoucím nařízení vlády v nezměněné podobě?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 1.04.2019
reklama




Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...


František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Typicky jsou to učitelé fyziky a chemie na školách. Spíš chemici, kteří nahřívají elektrikou nějakou baňku, špatně namíchá vodík a kyslík a ono mu to bouchne. Spíš učitelé fyziky a chemie a laboranti všeho druhu.


Tak popisuje držitele paragrafu 11 František Kosmák. Dále nás zajímalo k čemu jsou, a nejsou oprávněni.
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Jsou oprávnění k tomu, co mají dělat. Zase je to paragraf 13 vyhlášky 50 Druh zařízení a napětí. On může dělat dokonce zařízení "exová", nebezpečí výbuchu, když si vezmeš, že budeš mít uzavřenou digestoř a budeš pracovat s propanbutanem. Už by měl vědět procentuální složení vzduchu v digestoři, kdy už tam začíná LEL, low explosive level. Dolní mez výbušnosti, ta je kolem 5% už tam mít analyzátor, který to bude sledovat. Nebo zemní plyn, bude mít zařízení, které ho upozorní, že už je čas něco vypnout, přepnout nebo vyndat nějakou zkumavku a bude tam mít zvonek, který pěkně zvoní. To už na první zazvonění musíš být ve střehu a předpokládat, že v této výbušné atmosféře je použit jaký zvonek? Na jakém principu?

Ne, na principu Wagnerova kladívka.
Tak. Jiskřící zvonek a to je průšvih. Takovéhle věci. Budeš tam mít signalizaci, jakou. Akustickou.

A pokud by vodoinstalatér chtěl za podmínek paragrafu 11 připojit přívod jím instalovaného bojleru, to by šlo?
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
To by nesměly být dopředu pojmenovány prostory, laboratoře, školní dílny, fyzikální učebny apod. to už není pro stavby, tam se vztahuje zákon 309 na zaměstnavatele, že nesmí zaměstnávat a pověřovat činností lidi, kteří nemají odbornou způsobilost. Pro montáže elektriky, pro kotlaře, už je potřeba mít oprávnění na montáž, opravy...

Je zajímavé, že na Slovensku se neudělují vyjímky ze vzdělání pro samostatnou činnost, ale podobné dílčí úkony jsou povolovány právě kvalifikací ve zvláštních případech.
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Z toho vidíš, jak je zbytečné mít vyhlášku, která to bude vše obstavovat. Vše nepojmeš.

Pokud bychom takový slovenský model chtěli použít u nás, byl by to dobrý nápad?
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Pakliže se k tomuto zaměstnavatel rozhodne, tak já bych doporučoval, nechci bránit pokroku, jsou lidé šikovní mezi topenáři, ale ať si tento postup nechá schválit na státním úřadu inspekce práce. Jen s jejich souhlasem.

Více podrobností o §11 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!





POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §11,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933