Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: V50 §10 Projektant vymýšlí, revizní technik ověřuje, říká Oldřich Morávek (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 21.01.2020
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

V50 §10 Projektant vymýšlí, revizní technik ověřuje, říká Oldřich Morávek


V50 §10 Projektant vymýšlí, revizní technik ověřuje, říká Oldřich Morávek
Představ o činnosti projektanta existuje mnoho. Často je jeho funkce mylně nahrazována revizním technikem. Jindy je naopak žádáno po držiteli §10 více než je v jeho možnostech. Doba se mění a dnes se objevují v projektech často fatální chyby a to i přesto, že je autor členem ČKAIT s potřebným počtem bodů. Poukazuje se na absenci skutečných praktických znalostí. Je pro projektanta kvalifikace podle §6 zbytečná, ale praktická? Měl by ji mít?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 21.01.2020



Jak vypadá pracovník s kvalifikací podle §10?



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
Myslíš typického projektanta, tak jak bych si představoval, jak by měl vypadat, nebo se kterými se potkávám v praxi?

Podle mě typický projektant by měl začínat už při škole, po škole montážní praxí, měl by vědět, že když naprojektuje tlustý kabel do tenší lišty, tak to tam prostě nedá. To by ho mělo trknout. Měl by se postupně propracovat od kreslení malých projektů pro šéfprojektanty až k samostatným projektům a samostatně odborně růst. Praxe, se kterou se potkávám je taková, že mnohdy vyjde projektant vysoké školy, v životě neviděl fanku se sádrou a začne kreslit průmyslové haly. Podle toho to také vypadá, těžké chyby, těžké boty. Není na to čas, všichni dnes děláme v obrovském časovém presu, ideálně zadarmo a podle toho projekty vypadají.

Je pro projektanta kvalifikace podle §6 zbytečná ale praktická? Měl by ji mít?
Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
Já si myslím, že by nemusel. Měl by si někdy v životě 6 udělat, projít si jí. Ale jestli mu potom vyprší platnost a bude se věnovat něčemu jinému, to je jedna věc. Druhá věc je ta, že pro spoustu projektů by měl dojet na stavbu, do provozu, otevřít rozvaděč a podívat se co tam je, co z toho je dnes natažené, co bude předělávat a v tu chvíli zasahuje do zařízení a měl by si ho umět zmapovat. Ale práci jako takovou, má jiné úkoly, praxi vykonávat nemusí.
Asi by nemusel mít, ale pokud chce dělat dobré projekty, tak by se na stavbu měl dostat. Ve svém principu, dovedu si představit, že bude dobrý projektant i bez toho, aniž by měl 6, praxi. O to víc se musí věnovat teoretické přípravě, případně docházet na stavby a být v kontaktu s montéry, revizáky s kým jeho projekty dělá.

Jak vidí Oldřich Morávek vědomostní rozdíly mezi projektantem a revizním technikem?
Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
Podle mě by měla být 10, ten to navrhuje, vymýšlí, 9 jen kontroluje podle projektové dokumentace a provádí měření. Projektant nemusí umět měřit. To je na revizákovi, aby znal teorii měření, co vše mu kouzelná krabička zobrazuje za čísla. Jestli je to hausnumero, nebo elektrická veličina. Projektant by měl znát technologii, umět počítat, znát věci k návrhu. Revizák by měl znát věci k měření a k ověření toho, že realizace proběhly ve standardu a na konci prokáže bezpečné vlastnosti, že se shodují vlastnosti na začátku projektant.


A malá kontrolní otázka. Co revizní technik reviduje pokud nedrží v ruce projekt?

Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
Začíná se vždycky od kontroly souladu s projektem...

Další části videoseriálu #V50 naleznete zde!

Více podrobností o §10 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!




POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §10,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.