Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: V50 §10 Projektanti ani kolikrát neví, co má dokumentace obsahovat, řekl Petr Létal ... (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 3.02.2020
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

V50 §10 Projektanti ani kolikrát neví, co má dokumentace obsahovat, řekl Petr Létal ...


V50 §10 Projektanti ani kolikrát neví, co má dokumentace obsahovat, řekl Petr Létal ...
Standardní profese projektanta neumožňuje práci na elektrickém zařízení. Takový projektant se tedy v terénu moc neobjevuje? Jaké vědomosti má asi projektant bez elektrotechnického vzdělání? Nejde spíš o legislativní omyl než záměr? Kreslič výkresů? Nezmizela tato profese s příchodem výpočetní techniky a periférií pro tisk? Ale vraťme se k §10. K čemu jej pracovník skutečně potřebuje, pokud §10 nikdo nepožaduje nebo mu z jeho absence nevyplývá žádná sankce? Co projektanti chronicky neznají? Existuje pro nějakou nevědomost společný jmenovatel? Co by se mělo při získávání kvalifikace projektanta změnit? Pokud postavíme projektanta a revizního technika na misku vědomostních vah, měly by být obě profese na stejné znalostní úrovni?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 3.02.2020





Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Jak popisuje profesi projektanta Petr Létal z olomouckého vzdělávacího střediska SOLID Team?
Petr Létal Solidteam Olomouc
Tento paragraf je v dnešním pojetí a době hodně široký, protože není projektant, jako projektant. A není konstruktér, jako konstruktér. V pojetí, které je brané, je projektant elektrických instalací, je to člověk, který má v oboru praxi a ví co a jak. Představím si ho jako člověka, který sedí někde v kanceláři.
Dnes má před sebou chytrý počítač s chytrým softwarem, nicméně pořád v něm musí být základní myšlenka. Není to tak, že bych si ho představil jako člověka, který dokáže v programu něco nakreslit a něco spočítá, ale musí to být člověk, než sedne k počítači, v hlavě si musí vytvořit ideu a myšlenku a tu ztvární díky počítači a nástroji, který ho kontroluje, přepočítává, radí mu atd. myšlenka ale musí být v něm. Je to tvůrčí člověk, který tvoří a vymýšlí, počítač používá k tomu, aby ho kontroloval z pohledu ať úbytku napětí, dimenzování, souběhu atd. tohoto člověka dávám na špičku ledovce.

Standardní profese projektanta neumožňuje práci na elektrickém zařízení. Takový projektant se tedy v terénu moc neobjevuje?
Petr Létal Solidteam Olomouc
Ano, z hlediska činnosti ano. Je to člověk, který sedí v kanceláři a projektuje. Kdyby chtěl vzít metr a jít měřit do rozvodny, byl by tam s živými částmi, tak paragraf 6 a 10 potřebuje.

Jaké vědomosti má asi projektant bez elektrotechnického vzdělání? Nejde spíš o legislativní omyl než záměr?
Petr Létal Solidteam Olomouc
V tomhle případě je pravda, že to v padesátce může být takhle postavené, ale nedokáži si představit, že by to nebyl vzděláním elektrikář, už jen z toho důvodu, když se kouknu u státní správy i kdekoliv jinde. Tam jsou i předpisy, které přikazují,že musí být vzděláním elektrikář. Mě by ani nenapadlo, že projektantem elektrických instalací a zařízení, nebyl člověk se zvděláním elektro. Kreslička, to ano, tomu dám projekt a on ho obkreslí. To je kreslič, omalovánky. Ale to není projektant.

Kreslič výkresů? Nezmizela tato profese s příchodem výpočetní techniky a periférií pro tisk?
Petr Létal Solidteam Olomouc
Dej mi dva a já je klidně přijmu. Já mám tolik práce pro kresliče, že by ses divil. Protože máš od někoho, .. něco, změny a já je potřebuji do digitální formy. Může to být ajťák. Já mu dám program, on se ho naučí a bude jen obkreslovat. Staré projekty, které mám jen na papíře. Tenkrát se nekreslilo do počítače a já to tam potřebuji dostat.

Ale vraťme se k §10. K čemu jej pracovník skutečně potřebuje, pokud §10 nikdo nepožaduje nebo mu z jeho absence nevyplývá žádná sankce?
Petr Létal Solidteam Olomouc
Toto je díra v legislativě, ale jen civilní. Pod dozorem státní bezpečnosti práce bohužel tato mezera je a není to dotažené do konce. Třeba u státní majetkové správy je to o tom, že podle legislativy musí být elektro vzdělaný, musí mít přezkoušení a vyhláška 75 říká, že projektová dokumentace musí mít záležitosti a musí být osvědčená projektantem, podpisem a razítkem. Respektive jeho evidenčním číslem.

Co projektanti chronicky neznají? Existuje pro nějakou nevědomost společný jmenovatel?
Petr Létal Solidteam Olomouc
Budeš se divit, ale je toho hodně. Tihle projektanti ani kolikrát neví, co má dokumentace obsahovat. Stávají se z nich kresličky a úředníci. Jen obkreslují minulé projekty a dělají druhé projekty. S tím se velice často setkávám, že mají mustr a podle něj zpracovávají další, třeba na přípojky na vesnici a takhle to řeší. S tím, že jim řekli, abys toto mohl dělat, musíš mít 10. Jsem zavalený touto prací, nic jiného nedělám, než toto.

Co by se mělo při získávání kvalifikace projektanta změnit?
Petr Létal Solidteam Olomouc
Já bych řekl, že je to nedostatečné. Co se týče projektanta, já bych ho viděl na úrovni důležitosti revizního technika a zpřísnil bych to. Tzn., kdyby to bylo na mě, zasadil bych se, aby byl právní předpis, který by nutil na určité výši projektanty vzdělávat a přezkušovat. Tam je základ.

Pokud postavíme projektanta a revizního technika na misku vědomostních vah, měly by být obě profese na stejné znalostní úrovni?
Petr Létal Solidteam Olomouc
Já bych řekl, že na stejné úrovni, ale jinak. Ve stejné lajně důležitosti. Teď jak to je, jsou projektanti až moc uvolnění. Není moc kladen důraz na znalosti, kvalifikaci a projekci jako takovou. To je důsledek v praxi, že nikdo nikde nic. Někdo něco nakreslí, ono to vyšumí.. a podle toho to vypadá. Záleží, jak se k tomu kdo postaví. Je to jeho vizitka a práce. Druhý řekne, proč bych se s tím mastil, když je to otázka jen složky, potřebuji první a poslední stránku šup 20 tisíc a další..


Další části videoseriálu #V50 naleznete zde!

Více podrobností o §10 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!




POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §10,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!








TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.