Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

V50 §10 Projektant bez §6 je pak závislý na jiných, říká Michal Kříž


Document Actions
V50 §10 Projektant bez §6 je pak závislý na jiných, říká Michal Kříž
Na projektanta je možné pohlížet z vícero úhlů. Z hlediska sbírání bodů je populární členství v komoře autorizovaných inženýrů a techniků. Z pohledu elektrotechniků je více relevantní vyhláška padesát. Jaký osobní pohled má na projektanty náš přední normotvůrce Michal Kříž? Pro získání §10 není vyžadována žádná praxe s §6. Není to proti smyslu poslání vyhlášky, pokud projektant navrhuje něco, čeho se nesmí dotknout? Mělo by se v novém nařízení vlády něco na požadavcích získání §10 změnit? Pokud se stal projektant volnou živností, tedy bez požadavku na vzdělání v elekrotechnice, proč se má na projektanta pohlížet jako na osobu znalou podle vyhlášky padesát? A nakonec, kdo dnes kontroluje nebo vyžaduje §10?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 29.01.2020
reklama


Představy o projektování elektrických zařízení se liší dle účelu. Atypická novostavba, průmyslové celky se budou určitě lišit od projektování drobných dílčích celků. V očekávání zbylých profesí v elektrotechnice je úzké propojení návrháře s tím, co je k dispozici a tím, co je ve skutečnosti v praxi. Ale navrhovat něco, co znám pouze z doslechu? Technik se vyznačuje tím, že si předpoklady ověřuje ještě před použitím. Proto pouhé odvolávky na certifikáty, či katalogové listy nebývají pro odpovědného projektanta za jediný zdroj pro jistý a seriózní návrh.



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Jaký osobní pohled má na projektanty náš přední normotvůrce Michal Kříž?
Michal Kříž, IN-EL, Praha
Záleží na pečlivosti a znalostech i na spětí i s praxí jak chodí mezi lidi.

Měl by se podívat, jak jeho projekt se proměňuje do skutečného díla, do elektrické instalace. Bez prohlédnutí výsledku to nemá cenu. Já jsem sám neprojektoval, ale jsem v kontaktu s projektanty, tak vím, že oni by se měli podívat na místo, kde to bude a pak postupně s montážní organizací a postupně projekt třeba i upravovat.

Pro získání §10 není vyžadovaná žádná praxe s §6. Není to proti smyslu poslání této vyhlášky, pokud projektant navrhuje něco, čeho se nesmí dotknout?
Michal Kříž, IN-EL, Praha
Pak dělá činnost v součinnosti ještě s projektantem, který zařízení zná a v začátcích vede začínajícího projektanta, může mít paragraf 10, aniž by měl paragraf 6.

Mělo by se v novém nařízení vlády něco na požadavcích získání §10 změnit?
Michal Kříž, IN-EL, Praha
Já vím, že se uvažovalo o tom, paragraf 10 odstranit, ale souhlasím s tím, že proti tomu bylo odpor. Projektant musí mít stejné základy jako montér a ostatní pracovníci počínaje paragrafem 5 a 6, musí mít vzdělání, které je pro to podmínkou.

V čem mohou být projektantem a revizním technikem vědomostní diference? Obě profese jsou na rovnocenné TOP hladině znalostí
Michal Kříž, IN-EL, Praha
Revizní technik nebude tak podrobně znát pravidla schémat a to, co musí znát projektant. Ale je pravda, že by měl znát důsledky své činnosti.

Pokud se stal projektant volnou živností, tedy bez požadavku na vzdělání v elekrotechnice, proč se tedy má na projektanta stále pohlížet jako na osobu znalou podle vyhlášky padesát?
Michal Kříž, IN-EL, Praha
Tak jsem slyšel názory, že to tam musí být, že to patří ke vzdělání a je to podklad k autorizovanému inženýrovi a technikovi.

A nakonec, kdo dnes kontroluje nebo vyžaduje §10?
Michal Kříž, IN-EL, Praha
Produkční organizace, zaměstnavatelé.


Další části videoseriálu #V50 naleznete zde!

Více podrobností o §10 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!




POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §10,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 17)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933