Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: V50 §10 Projektant by měl být elektrikář s §, aby mohl samostatně pracovat, říká Václav Černý (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 5.12.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

V50 §10 Projektant by měl být elektrikář s §, aby mohl samostatně pracovat, říká Václav Černý


V50 §10 Projektant by měl být elektrikář s §, aby mohl samostatně pracovat, říká Václav Černý
Václava Černého jsme se ptali, jak se v plzeňském regionu podle vyhlášky padesát přezkušovali projektanti. Stále se polemizuje o znalostech a praxi projektanta, ovšem to se velice špatně prověřuje. Je dnes stále možné zařazovat tuto profesi pod tak starou vyhlášku? Co by bylo dobré v novém nařízení vlády na dnešním paragrafu 10 změnit? Na rozdíl od paragrafů 7, 8, 9 není získání paragrafu 10 podmíněno konkrétní praxí s paragrafem 6.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 5.12.2019



U paragrafu 10 není ve vyhlášce určená praxe. Tzn., není rozdíl mezi samostatným a vedoucím projektantem.



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Václava Černého jsme se ptali, jak se v plzeňském regionu podle vyhlášky padesát přezkušovali projektanti
Václav Černý, ECPR Plzeň
Řeknu příklad jak jsme to řešili v západočeských elektrárnách, kde jsem byl zaměstnaný 42 let. Praxe u desítky byla v nevím jaké vyhlášce nebo zákonu, než je 50, byla určena. To se zrušilo a praxe na projektanta nikde napsaná není. U nás v elektrárnách to bylo tak, že se určilo, kdy může sám projektovat a kdy už může řídit.

Např. samostatné projektování po 3 letech praxe projektanta. Vedoucí projektant 5 let od doby, kdy začne projektovat. To si určovala každá organizace sama. My, když máme projektanty, tak vyžadujeme, aby měl nějakou praxi, neříkáme jakou. On nám potvrdí, projektoval jsem tam a tam 5 let. My mu řekneme: „ano, můžete dostat 10b“ a je samostatné projektování, b je řízení projektování. „projektoval jsem u firmy 2 roky“ to ještě nemůžete dělat vedoucího projektanta.

Tzn., samostatné projektování ano, ale vedoucí projektant ne. Je to víceméně na vůli, nebo kdo zkouší. Kdo ze své zkušenosti uvážil, kdy už samostatně a kdy řízením projekce.


Stále se polemizuje o znalostech a praxi projektanta, ovšem to se velice špatně prověřuje. Je dnes stále možné zařazovat tuto profesi pod tak starou vyhlášku?
Václav Černý, ECPR Plzeň
Byl návrh paragraf úplně vyškrtnout. To by neměli vyhlášku 50. Názor byl ten, když bude chodit na školení, které završuje ČKAIT,  tak že je to dostatečné. My jsme to zavrhli a řekli, že projektant by měl znát bezpečnost, normy… tudíž jsme trvali na tom, aby projektanti byli stále osoby ve smyslu vyhlášky 50 z roku 1978.

Co by bylo dobré v novém nařízení vlády na dnešním paragrafu 10 změnit?
Václav Černý, ECPR Plzeň
Jde o praxi, která tu není. Tak se nad tím zamyslet, jestli budeme praxi požadovat, když bude žádat řízení projektování a samostatné projektování. Rozdíl mezi tím.

Na rozdíl od paragrafů 7, 8, 9 není získání paragrafu 10 podmíněno konkrétní praxí s paragrafem 6.
Václav Černý, ECPR Plzeň
Jestliže projektant chce něco projektovat. Když je to na zelené louce a nepřijde do styku se stávajícím, tak ano. Ale když mi rozšiřuje projekt, pochopitelně potřebuje jít do rozvaděče, zařízení se jít podívat, aby věděl, co vyprojektovat. To je můj názor. I projektant by měl být elektrikář s paragrafem, aby mohl samostatně pracovat, bez dozoru, musel by mít šestku.

Více podrobností o §10 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!
Další části videoseriálu #V50 naleznete zde!



POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §10,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.