Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: #V50 §1 podle Oldřicha Morávka (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 16.03.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

#V50 §1 podle Oldřicha Morávka


#V50 §1 podle Oldřicha Morávka
Jak vnímá definici kvalifikačních stupňů odborník, který se věnuje profesionálně především elektroinstalacím, ale také školí a přezkušuje další elektrikáře z oblastí vyhlášky 50? A jak cítí změnu v jednotlivých paragrafech? Co myslíte? Souzní názor Oldřicha Morávka se staršími odborníky? ... jsem jen o půl roku starší než vyhláška, tak nevím, jestli jsem ten pravý na toto. Ale vnímám to tak, že celá vyhláška 50 je o tom, jestli daný člověk ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 16.03.2018





Jak vysvětluje kvalifikační stupně Oldřich Morávek, nejmladší z českých dotázaných odborníků?

Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
Jsem jen o půl roku starší než vyhláška, takže nevím, jestli jsem ten pravý na toto. Ale vnímám to tak, že celá vyhláška 50 je o tom, jestli daný člověk umí nebo neumí zhodnotit riziko, které mu tam hrozí, popřípadě dalším okolo.

Jak popisuje jednotlivé osoby jako držitele osvědčení?
Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
Mám lidi, které mohu pustit k elektrickému zařízení, k elektrickému zařízení  pod napětím a mám lidi, které tam mohu nechat samostatně pracovat a kteří práci mohou přidělovat a jsou schopni zhodnotit, zda daný člověk odvede práci nebo jestli ho večer odnesou na nosítkách.

A co říká na dosavadní počet paragrafů? Patří také k radikálům, kteří by jich většinu zrušili?
Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
Myslím si, že je jich dost, už to určitě zaznělo. Trojka se čtyřkou v dnešním prostředí po těch letech splynuly, to stejné 7 a 8, de facto splývají. S klidem bych 7 vypustil. Další diskuze je okolo 10, pár projektantů, to si myslím, že by tam měla zůstat, protože člověk, co nemá znalosti o zařízení ho těžko může navrhovat. Zkušenosti už teď jsou bídné. Pak je otázka zvláštních stupňů pro laboratoře, školy, tam by to stálo za to i lépe rozpracovat, lépe kategorizovat.

Z jiného dílu ...
Tím, jak dělám hromosvody, výškové práce, tak si představ parné léto na rozpálené střeše, já ukšírovaný v postroji na laně, že u sebe mám mít osvědčení. To by nepřežilo dva dny a byl by z toho žmolek.

Více pohledů Oldřicha Morávka, školitele a přezkušujícího z řad elektrotechnických praktiků sledujte v dalších poddílech tohoto videoseriálu #V50

Více podrobností o §1 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!



POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §1,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.