Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: #V50 §1 podle Michala Kříže (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 21.02.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

#V50 §1 podle Michala Kříže


#V50 §1 podle Michala Kříže
V roce 1978, v době vydání této vyhlášky, byly pohledy při její tvorbě závislé na tehdejších okolnostech. Znalosti pracovníků, vzdělávání a samotné školství byly dnešním podmínkám zcela odlišné, proto je pravděpodobné, že posloupnost paragrafů měla skutečně signalizovat stupeň "kvality" znalostí pracovníka. Potvrzuje to i Michal Kříž, který se celý život věnuje normalizaci v elektrotechnice. Dnes již víme, že se §6, §7, §8, §9 a §10, dají rozdělit do tří rozdílných množin! Jakých množin?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 21.02.2018


Michal Kříž je náš přední normotvůrce, podepsaný pod mnoha českými technickými normami. Vyhláška 50/1978 Sb. je však o bezpečnosti, nikoliv o technických parametrech. Na vyhlášku 50/1978 Sb. může mít odlišný pohled ...



Jak vnímá §1, tedy stupně odborné způsobilosti Michal Kříž?
Michal Kříž, IN-EL, Praha
Já bych řekl, že čím větší stupeň, tak tím lepší. Tím elektrotechnik může být zaměstnávaný na vyšší úrovni zařízení a víc elektrotechnice rozumí.

S podobným názorem se potkáváme často, ale v případě jednotlivých paragrafů nemusí jít vždy o znalosti z praktické elektrotechniky.

Michal Kříž, IN-EL, Praha
Já mám dokonce dojem, že takhle to bylo dřív míněno. Že paragraf 7, ne už po elektrotechnické stránce, ale po stránce navazujících předpisů zákoníku práce a jak vést lidi, tak v tomto ohledu je třeba výš než "šestkař".

Nelze srovnávat množinu znalostí pro řízení činnosti například se znalostmi § pro samostatné projektování
Michal Kříž, IN-EL, Praha
Dá se to takhle říct asi do paragrafu devět. Postupně se to stupňuje. Mně o tom několikrát Ing. Sajner vykládal. To byl původní záměr, aby se nemuselo opakovat to, co zná paragraf 6 v paragrafu 7, nebo 8. Paragraf 9, to bylo míněno jako něco víc než předchozí paragrafy.

Jak Michal Kříž vidí počet stávající počet kvalifikačních stupňů této vyhlášky?
Michal Kříž, IN-EL, Praha
Já bych souhlasil s tím, kdyby byl paragraf 7 a 8 byl sloučený pro řídicí činnosti, to by ničemu nevadilo. V tomhle směru určitě zúžit.

Další názory a zkušenosti odborníků k §1 vyhlášky 50 sledujte v další podčásti tohoto nejrozsáhlejšího dokumentu!

Více podrobností o §1 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!



POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §1,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.